BBC o raspoloženju u Hrvatskoj: ‘I najtrezveniji u napasti posegnuti za rakijom’

Autor: Ana Blašković , 01. listopad 2014. u 12:34
Recesija neizbježna u 2015., piše BBC/Goran Stanzl/PIXSELL

Britanski BBC o raspoloženju u Hrvatskoj godinu dana nakon ulaska u EU.

Vatromet i fanfare uz Odu radosti obilježili su ulazak Hrvatske u Europsku uniju prošle godine, no slavljeničko raspoloženje nije potrajalo.

Zemlja je i dalje u naizgled beskrajnoj recesiji zbog koje je i najtrezveniji Hrvat u napasti posegnuti za čašicom rakije, opisao je novinar Guy de Launey za BBC News raspoloženje nakon godinu dana članstva. Sada se neizbježnim čini da će Hrvatska i u 2015. biti u recesiji, a u posljednje vrijeme sve se češće spominje pomoć Bruxellesa i MMF-a, no to će ovisiti o tome je li Hrvatska spremna na veće rezove javne potrošnje i poticanje poduzetništva. To se u ovom trenutku čini politički opasnim jer su parlamentarni izbori potkraj iduće godine.

Iako EU članstvo u teoriji otvara sredstva malim i srednjim poduzetnicima, samo povlačenje novca pokazalo se kao izazov. Hrvatska je bila i ostala nepismena u "biznis terminologiji", pa tek treba iskoristiti oko milijardu eura godišnje europskog novca koji bi malim i srednjim poduzetnicima bila vjetar u leđa u pravom smjeru, konstatirao je Ivo Friganović iz Hamag-Bicroa. Period prilagodbe je očekivan, no da bi od članstva izvukla najviše, Hrvatskoj će trebati pomoć izvana, čak i u slučaju da ne ide toliko daleko da traži bail-out, zaključuje BBC. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

kada osvjedočeni stvarni gazde ove vlade kažu da ne valja, onda znajte da je prava istina mnogo, mnogo gora.

New Report

Close