I najnoviji plan bez većih promjena, teško će proći u EK

Autor: Marija Brnić , 23. listopad 2018. u 22:01
Gianni Rossanda/Nel Pavletić/PIXSELL

Uprava i dalje ‘gura’ Končara kao partnera, ali površina za nekretninski biznis smanjena za 60.000 m2.

I najnoviji prijedlog programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta koji je u ponedjeljak stigao u Ministarstvo gospodarstva prema neslužbenim informacijama iz više izvora ne sadrži bitnije promjene u odnosu na ranije inačice.

Odgovarajući jučer na novinarska pitanja ministar gospodarstva Darko Horvat nije se izravno doticao samog programa i njegovog sadržaja, najavivši tek da će dokument, nakon što ga u narednih nekoliko dana proanaliziraju stručne službe u njegovom i Ministarstvu financija, biti neslužbeno iskomunicirati s Europskom komisijom, prije konačne odluke o (ne)prihvaćanju. 

Premda se Horvat više osvrtao na tematiku blokade računa i plaća, iz njegovih poruka može se iščitati nezadovoljstvo jer više puta ponavlja da je došao kraj "starinskom modelu razmišljanja" da će svakih par godina kada zapnu škverovima u pomoć priskakati država s milijardama kuna.  Kako se čuje, Uljanikova uprava program i dalje drži na osnovama koje je već problematizirala Europska komisija, od nejasnih relacija između Uljanika d.d., Uljanik brodogradilišta, kao i riječkog 3. maja, čija se jedna gradnja također nalazi u programu, premda taj škver ne smije biti obuhvaćen.

Prijedlogom se predviđa i da se kroz vlastiti doprinos osigura 640 milijuna kuna potrebnih za rješavanje problema pozajmice između povezanih poduzeća, pri čemu je najveći dio dug Uljanik brodogradilišta riječkom brodogradilištu, 523 milijuna kuna.

No, povrat duga za pozajmice ne može biti dio stavki obuhvaćenih programom. Ipak, prema novom planu površina za nekretninski biznis 'pada' s 300 na 240 tisuća kvadrata. 

Danko Končar još se drži kao strateški partner s kojim bi se realiziralo saniranje, premda većina dioničara, računa li se radnike i državu, ne gledaju s odobravanjem na njegovo učešće. Horvat otvoreno iznosi i imena potencijalnih ulagača s kojima pregovara za Končarevu zamjenu.

Međutim, o svemu ovaj put, za razliku od programa restrukturiranja dostavljenog u srpnju, odluku treba donijeti Vlada, koja mora i formalno stati iza prijedloga za restrukturiranje Uljanika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close