I Mustaču ukinut istražni zatvor, slijede odluke o izručenju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2014. u 15:13
Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Odluku da se Muštača pusti iz Remetinca donijelo je izvanraspravmo vijeće velikogoričkog Županijskog suda, čiji je sudac istrage ranije i odredio istražni zatvor.

Bivšem čelniku jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravku Mustaču danas je ukinut istražni zatvor, a i on će poput svog bivšeg suradnika Josipa Perkovića koji također čeka odluku o izručenju Njemačkoj, kao zalog da neće napustiti Hrvatsku sudu morati predati osobne dokumente.

Odluku da se Muštača pusti iz Remetinca donijelo je izvanraspravmo vijeće velikogoričkog Županijskog suda, čiji je sudac istrage ranije i odredio istražni zatvor.

Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin žalio se na odluku od 1. siječnja prema kojoj je Mustač u istražnom zatvoru trebao dočekati izručenje Njemačkoj koja ga, poput Perkovića, traži zbog povezanosti s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. U žalbi je, među ostalim, naveo da sudac istrage nije obrazložio zbog čega je, odnosno po kojim zakonskim odredbama, Mustač zadržan u Remetincu.

"Sudac istrage tek je paušalno zaključio da se istražni zatvor određuje zbog svrsishodnosti, no svaka odluka mora biti utemeljena u zakonu", kazao je Antolin Hini.

Budući da Mustač nakon uhićenja po eruopskom uhidbenom nalogu nije pristao na izručenje Njemačkoj, sud u Velikoj Gorici o tome će odlučivati u četvrtak.

Dan ranije na zagrebačkom Županijskom sudu odlučivat će se o Perkovićevu izručenju. Njegov odvjetnik Anto Nobilo ranije je kazao da za izručenje ima niz zakonskih prepreka, dok je Perković tvrdio da postupak pred njemačkim sudom u kojem je osuđen ne ocjenjuje kao "fer suđenje" te smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara. Također, naglašavao je da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko državno odvjetništvo te da se Perkovića više ne tereti za organiziranje, već samo za pomoć u Đurekovićevu ubojstvu.

Njemačke optužbe da su sudjelovali u Đurekovićevu ubojstvu Perković i Mustač i ranije su odbacivali ističući da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

U nekoliko medijskih istupa Nobilo je kazao kako je privatnom istragom utvrdio da hrvatske državne sigurnosne nisu sudjelovale u Đurekovićevu ubojstvu već da su odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.

Komentirajte prvi

New Report

Close