I ministar uprave protiv Čobankovićeva zakona

Davorin Mlakar još je u siječnju upozorio na ono protiv čega su sada ustali oporba i nevladine udruge - da će jeftina prenamjena hektara dovesti do špekulacija i manipulacija

Protiv rušenja naknade za prenamjenu poljoprivrednog u građevno zemljište sa 100 na 10 posto i niza nelogičnih rješenja koja sadrži novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, a o kojemu će se u Saboru navodno glasovati danas, ustale su 42 nevladine udruge, cijela oporba, neke manje stranke i nezavisni zastupnici prepoznatljivi po potpori vladajućem HDZ-u, ali i Ministarstvo uprave.

Sve što oporba i udruge zamjeraju zakonodavcu “potpisuje” i ministar Davorin Mlakar. Drastično rušenje naknada otvara prostor špekulantima, državno zemljište ne treba prodavati, već davati u zakup, rok zakupa nacionaliziranih oranica koje tvrtke mogu dobiti na 50 godina je neprimjereno dug, neke su ocjene koje je Mlakar iznio još u siječnju dok je zakon bio na usuglašavanju. Usprotivio se i donošenju zakona po hitnom postupku. “Poljoprivredno zemljište je od posebnog interesa”, podsjetio je i predložio da se postupi prema Vladinu zaključku iz studenoga 2009. i primijeni “Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona”. Stavljanje u funkciju poljoprivrednog zemljišta i gospodarski oporavak argumenti su na kojima je za rasprave u Saboru pak ustrajao ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Iako je Čobanković u jednom trenutku ustvrdio da se ministar uprave u međuvremenu “predomislio”, premijerka Kosor bi nakon najave da će ukinuti kontroverzni zakon o golfu mogla pozornije razmotriti i Mlakarovu inicijativu.

Već se trguje

Pun oglasnik
Ilok 22.000 m2, Varaždin 32.346 m2, Lekenik 220.000 m2 neki su od aktualnih oglasa o prodaji poljoprivrednog zemljišta s napomenom “moguća prenamjena u građevinsko”. Britanski Emac kupio je 5 mil. kvadrata u Dubi Stonskoj i 2 mil. u Istri, Tomo Horvatinčić 250 hekrata na Krku… Oni sigurno nisu usamljeni, no točnih podataka o prenamjeni već kupljenih površina nema.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve