I mi studiramo, zar ne?

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2014. u 09:43
Ivan Bogdanović; Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Filozofski fakultet u Splitu na inicijativu svoga slijepog studenta Ivana Bogdanovića, a uz podršku rektora splitskog sveučilišta, 9. svibnja održao je drugu po redu studentsku konferencija pod nazivom „I mi studiramo, zar ne?“.

Filozofski fakultet u Splitu na inicijativu svoga slijepog studenta Ivana Bogdanovića, a uz podršku rektora splitskog sveučilišta, 9. svibnja održao je drugu po redu studentsku konferencija pod nazivom „I mi studiramo, zar ne?“.

Tema ovogodišnje konferencije je: "Što je ulazak RH u EU donio studentima s invaliditetom?". Konferencija je organizirana uz pomoć Sveučilišta u Splitu i Filozofskog fakulteta u Splitu, uz podršku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Saveza udruga mladih s invaliditetom te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.

Konferenciju su otvorili prof. dr. sc. Tomislav Kilić, prorektor Sveučilišta u Splitu, Vesna Maksimović, izaslanica gradonačelnika Grada Splita, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Suzana Fruk Židak, predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ivan Bogdanović, inicijator događanja.

Svi su naglasili da je cilj stvaranja jednakih uvjeta za sve studente. Također, složili su se da su prepoznati problemi s kojima se susreću studenti s invaliditetom te će se i u budućnosti nastaviti na poboljšanju uvjeta studiranja studenata s invaliditetom.

„Cilj ove konferencije je smanjiti predrasude koje postoje prema osobama s invaliditetom. Svjestan sam da se neće sve riješiti preko noći, ali kontinuiranim radom može se mijenjati okolina i percepcija ljudi o osobama s invaliditetom“. Istaknuo je inicijator akcije i dobitnik rektorove nagrade za volonterski i humanitarni rad Ivan Bogdanović.

Matea Mihaljević-Jurković sa Filozofskog fakulteta u Splitu, održala je prezentaciju pod nazivom “Povijest Europske unije”. Naglasila je važnost fondova kojima se financiraju razni projekti u svijetu kojima se stvara boljitak cijelog svijeta. Međutim, unatoč tome, ne može se zaobići i pojam euroskepticizma koji se u posljednje vrijeme sve češće spominje, naglasila je Mihaljević-Jurković.  

Tea Barač s Pravnog fakulteta u Splitu, imala je izlaganje pod temom “Pravo u teoriji i pravni položaj u praksi”. Naglasila je kako su zakoni koji se tiču osoba s invaliditetom jako dobro napisani, ali da se, na žalost, u praksi loše provode. „Najveći problem je teški pristup, tj. nemogući, osobama s invaliditetom u dućane, pošte i druge ustanove. Također, tv program je jako loše prilagođen gluhim i nagluhim osobama“, istaknula je Tea Barač.

Kristijan Šalinović (mlada nezaposlena osoba s invaliditetom) i Doris Barbir s Ekonomskog fakulteta u Splitu, imali su izlaganje pod nazivom “Kako poboljšati zapošljivost osoba s invaliditetom” Istaknuo je veliki problem zapošljavanja te da je potrebno srušiti diskriminacijske barijere. „Za obavljanje velikog broja posla osobe s invaliditetom mogu raditi jednako kao i svi ostali zaposlenici te stalno naglašavanje invaliditeta nije nužno. Na isti način trebaju se gledati osobe s invaliditetom kao i sve ostale osobe“, istaknuo je Kristijan. Također, naglasio je nužnost prilagođavanja radnih mjesta osobama s invaliditetom, a prilikom gradnje objekta koji su „prilagođeni“ osobama s invaliditetom često se niti ne pita za savjet osobe s invaliditetom.

Tea Dragičević i Antonija Kvasina s Ekonomskog fakulteta u Splitu, predstavili su projekt Let’s Study Together. Cilj navedenog projekta je korištenjem informatičke tehnologije stvoriti jednakost svih studenata. Projekt je namijenjen slijepim i slabovidnim osobama gdje se materijali za potrebe studiranja prebacuju u digitalni format. Također, naglašava da na projektu rade uz pomoć i savjete slijepih i slabovidnih osoba kako bi u potpunosti zadovoljili njihove potrebe. 

Roman Baštijan izudruge Zamisli, predstavio je projekt „Most između nas” gdje kaže da uzrok invaliditeta ne smije biti kriteriji za ostvarivanje pojedinih prava, bez obzira da li se radi o urođenom invaliditetu, invaliditetu nastalim posljedicama rata ili nešto drugo.  Također naglašava da je podrška roditeljima mladih osoba s invaliditetom gotovo zanemariva, a taj pristup trebao bi biti individualni te bi trebalo staviti puno veći naglasak na njega. 

Denis Marijon iz Udruge Zamisli govorio je o radu te udruge koja je osnovana s ciljem poticanja mladih s invaliditetom na uključivanje u sustav obrazovanja,  informiranja i savjetovanja mladih te informiranja i savjetovanja osoba s invaliditetom

Dražen Novak iz Poslovnog dnevnika prezentirao je projekt Poslovnog dnevnika "Iskustvo zlata vrijedi". Poslovni dnevnik uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava organizira društveno odgovorni projekt "Iskustvo zlata vrijedi 2014." te u suradnji s partnerima-poslodavcima omogućuje studentima s invaliditetom, koji se prijave na natječaj, radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja. Na natječaj se mogu prijaviti svi redovni studenti s invaliditetom, bez obzira koji fakultet pohađaju. Prijave na natječaj traju od 14. travnja do 15. lipnja 2014. godine.  Na natječaj se možete prijaviti ovdje. Više o projektu Iskustvo zlata vrijedi doznajte na www.poslovni.hr/iskustvo-zlata-vrijedi.

Komentirajte prvi

New Report

Close