I međimurski seljaci pridružili se prosvjedima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. kolovoz 2013. u 11:51
Ilustracija / Thinkstock

Međimurski poljoprivrednici još uvijek ne blokiraju tu prometnicu koja Varaždin preko Čakovca povezuje s graničnim prijelazom Goričan.

Prosvjedima nezadovoljnih poljoprivrednika, koji 12-ti dan prosvjeduju na hrvatskim prometnicama, od jutros su se pridružili i međimurski seljaci koji se od 9 sati s 50-tak traktora nalaze na poljskom putu uz južnu čakovečku obilaznicu.

Međimurski poljoprivrednici još uvijek ne blokiraju tu prometnicu koja Varaždin preko Čakovca povezuje s graničnim prijelazom Goričan.

Predsjednik Udruge ratara Međimurske županije Stjepan Jurinec izjavio je Hini kako priključivanjem prosvjedima međimurski poljoprivrednici iskazuju podršku slavonskim i varaždinskim kolegama.

Ciljevi prosvjeda u Čakovcu su isti kao i u ostatku zemlje – isplata zaostalih poticaja za 2012. godinu, regulacija otkupne cijene pšenice, kao i ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Jurinec je istaknuo i kako je želja svih poljoprivrednika sjesti za isti stol s premijerom te ministrima poljoprivrede i financija kako bi se dogovorila zajednička poljoprivredna politika, ali da za sada Vlada to ne želi.

Naglasivši kako se vlast ne treba bojati bogatog seljaka, jer tada je i država bogata, ustvrdio je kako je trenutna situacija u Hrvatskoj sasvim suprotna – siromašan seljak i još siromašnija država koja će, ako se nešto ne promijeni, završiti kao i Grčka.

Jurinec je izrazio veliko nezadovoljstvo dosadašnjim ponašanjem ministra Jakovine koji, rekao je, vrijeđa, šikanira i omalovažava poljoprivrednike.

Primjer takvog ponašanja vidi u, kako je kazao, ministrovim izjavama kako su oni "polupismeni seljaci" te njegovoj poruci da oni kojima je skupo umjetno gnojivo u Hrvatskoj odu ga kupiti u Sloveniji.

Jurinec odbacio prozivke da prosvjeduje samo šačica ljudi, i to mahom huškaši, poručivši kako nije pripadnik ni jedne političke stranke, a da poljoprivrednici koji prosvjeduju rade na 80 posto obradivih površina u Hrvatskoj.

Potvrdio je medijske napise o vrijednosti traktora koji dosežu nekoliko desetaka tisuća eura, ali i naglasio da su ti traktori poljoprivrednicima sredstvo rada, te da su svi kreditno opterećeni. "Upravo to kreditno opterećenje i prisiljava poljoprivrednike na prosvjede", zaključio je.

Poljoprivrednici za sada ne planiraju blokirati promet na južnoj čakovečkoj obilaznici, ali ako se ne postigne napredak na sastanku u Velikom Grđevcu, gdje su se prijepodne okupili čelnici Stožera seljačkih udruga uključenih u prosvjede, ne isključuju tu mogućnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close