I Japan ograničava financiranje termoelektrana na ugljen

Autor: Božica Babić , 20. studeni 2015. u 14:15
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Ova vijest je osobito važna jer HEP pokušava sklopiti ugovor o izgradnji Plomina C upravo s tvrtkom iz Japana.

Japanske financijske i kreditne institucije (Japanska banka za međunarodnu suradnju (JBIC) i  Nippon izvozno i investicijsko osiguranje (NEXI), sve je izglednije ipak neće financirati termoelektranu Plomin C, ocjenjuje Bernard Ivčić iz Zelene akcije te kao argument navodi da su članovi Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) postigli dogovor za ograničenje financiranja opreme za termoelektrane na ugljen preko izvozne kreditne agencije. 

Ova vijest je, ističe, osobito važna jer HEP pokušava sklopiti ugovor o izgradnji Plomina C upravo s tvrtkom iz Japana te je postojalo očekivanje da će se japanske financijske institucije uključiti u financiranje projekta. 

Termoelektrane na ugljen smatraju se najvećim uzročnicima klimatskih promjena pa su neke države, među kojima su SAD i Francuska,  prestale financirati ugljen iz javnih izvora. Sada su Japan, Južna Koreja i Australija pristali na kompromis koji ih onemogućuje da u razvijem državama, u koje spada i Hrvatska, financiraju termoelektrane poput Plomina C, kaže Ivčić.COFACE je u rujnu ove godine prestao financirati termoelektrane na ugljen, francuski Credit Agricole – donedavni financijski savjetnik za Plomin C – također je u rujnu prestao financirati termoelektrane na ugljen u razvijenim zemljama, dok će japanski JBIC financirati samo najefikasnije postrojenja, a 

Plomin C ne spada u tu kategoriju.

“Dok čekamo službenu odluku Europske komisije o legalnosti dugoročnog ugovora o otkupu električne energije iz Plomina C, do medija dolazi sve više neslužbenih informacija kako će Komisija spriječiti potpisivanje ugovora, a financijski problemi za Plomin C se dodatno gomilaju zbog neuspjeha u osiguranju podrške banaka.“ pojašnjava Ivčić. 

Podsjeća i kako je britanska ministrica za energiju ovaj tjedan najavila da Velika Britanija u idućih 10 godina zatvori sve termoelektrane na ugljen, argumentirajući to potrebom za dekarbonizacijom energetskog sustava. 

"Jasno je da termoelektranama na ugljen dolazi definitivan kraj. Vrijeme je da napokon to shvate i hrvatska Vlada i HEP te neka prestanu propuštati prilike za ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te da odustanu od Plomina C,“ poručuje Ivčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close