I HZMO davao djelatnicima povlaštene kredite

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2015. u 08:19
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svaki šesti radnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje otplaćuje stambeni kredit prema povlaštenim uvjetima: poslodavac mu subvencionira dio kamata.

Među državnim institucijama koje su tijekom posljednjih više od dvadeset godina svojim zaposlenicima davale subvencije za stambene kredite je i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Posljednji takvi ugovori sklopljeni su 2009., a na temelju njih Zavod subvencije isplaćuje i danas, objavio je HRT.

Svaki šesti radnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje otplaćuje stambeni kredit prema povlaštenim uvjetima: poslodavac mu subvencionira dio kamata.

Do 1991. radnici HZMO-a su izdvajali 6 posto plaće u stambeni fond za stambeno zbrinjavanje. Po prodaji tih stanova 1990-ih, 35 posto tih sredstava moglo se uložiti u stambeno zbrinjavanje radnika, što se i učinilo, ističe Filip Dujmović, glasnogovornik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Subvencionirana stambena kamata je za mjesec travanj iznosila ukupno 49.648 kuna, odnosno u 2015. iznosit će približno 600.000 kuna. U razdoblju u kojem su se odobravali stambeni krediti odobreno je ukupno 1019 kredita radnicima, a još ih je u otplati 498, navodi se u priopćenju Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Resorni sindikalisti suzdržani su od komentara. Nezavisni sindikat u subvencioniranju kamata u javnom sektoru ne vidi ništa sporno.

Pogotovo kad znamo da je u jednom dijelu tih sredstava riječ i o sredstvima koja su se prikupljala niz godina do početka 1990-ih jer je u to vrijeme bilo obvezno izdvajanje u takve fondove, smatra Krešimir Sever, iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Subvencioniranje kamata u Zavodu za mirovinsko osiguranje nije izoliran slučaj. Svojim ih djelatnicima daju poslovne banke, ali i HNB, a nekad su ih davali primjerice HBOR i HRT. Ključna ostaje razlika prema kojim su se uvjetima subvencije odobravale te iz kojih sredstava: fonda tvrtke ili novca poreznih obveznika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Realni sektor nemože toliko zaraditi koliko mogu Paraziti iz Javnog sektora potrošiti.

Gdje je rješenje ?

Da mi iz Realnog sektora svi odemo raditi van ?

New Report

Close