'I Hrvatska je diskriminirala ruske dobavljače'

Rusi tvrde da se Gazprom htjelo ograničiti u radu/REUTERS Rusi tvrde da se Gazprom htjelo ograničiti u radu/REUTERS

Usvojen dio prigovora Rusije na propise EU o tržištu plina, po sporu iz 2014.

Hrvatska, Mađarska i Litva diskriminiraju inozemne operatere plinovoda, utvrdio je panel Svjetske trgovinske organizacije (WTO), prihvativši dio ruskih prigovora na propise Europske unije o tržištu plina.

Rusija je pokrenula spor pred WTO-om 2014., tvrdeći da europski propisi i energetska politika EU u cjelini nepošteno ograničavaju i diskriminiraju ruskog proizvođača plina Gazprom.

Prema ruskoj je tužbi EU zahtjevom o odvajanju sustava prijenosa plina od proizvodnje i opskrbe prekršio propise WTO-a, onemogućujući Gazpromu vlasništvo nad plinovodima kojima je isporučivao plin u Europu.

Uz ostalo, presudom panela WTO-a prihvaćen je i prigovor Rusije prema kojoj su Hrvatska, Mađarska i Litva zauzele diskriminatoran stav prema Rusiji zahtjevom o procjeni sigurnosti opskrbe koji moraju ispuniti samo inozemni operateri cjevovoda.

U Bruxellesu su presudu ocijenili važnim pozitivnim ishodom. U ruskom ministarstvu gospodarstva ističu da će presuda pomoći poboljšati pristup ruskog plina EU i osigurati ravnopravan tretman operatera.

Iz Gazproma su priopćili da su od početka tvrdili da europska energetska politika mora uzeti u obzir interese dobavljača plina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!