I Hrvati potiču rast malih tvrtki u EU

Autor: Marta Duić , 09. svibanj 2016. u 22:00
Stefanija Skender, voditeljica projekta i direktorica tvrtke Pametan rast, Foto: Pixsell

Pet EU zemalja provedbom projekta pomaže malom i srednjem poduzetništvu.

Projekt Fit4businessgrowth, vrijedan 1,68 milijuna kuna, temelji na međunarodnom partnerstvu pet organizacija iz EU te se kao takav financira iz programa Erasmus+. Stefania Skender, direktorica tvrtke Pametan rast i voditeljica projekta objašnjava kako projektom žele osigurati podršku malim i srednjim poduzećima (MSP) koja imaju potencijal i težnju za dosezanje prosječnog godišnjeg rasta broja zaposlenih ili rasta prometa većeg od 20 posto godišnje kroz tri uzastopne godine. Fit4Business-model objedinjuje tri različita koncepta, wellness u poslovanju, radne prakse visokih performansi i coaching usmjeren na ubrzavanje rasta poduzeća (High Growth Business Coaching). Uz tvrtku Pametan rast tu su i Sveučilište Bordeaux, britanski Exponential training, austrijski Best Institut i bugarska razvojna agencija VEDA.

˝Budući da je riječ o soft-projektu te da nema izgradnje, a ni opremanja, dobivena sredstva trošimo isključivo za radne sate stručnjaka koji upravljaju projektom, prate i vrednuju provedbu, diseminiraju rezultate online i offline-kanalima, šire ih i vode brigu da dopremo do čim većeg broja ljudi , izrađuju i provode edukacijske programe, rade na definiranju kriterija i na selekciji poduzeća koja ćemo uključiti u projekt, pružaju usluge coachinga tim poduzećima˝, objašnjava Stefania Skender, voditeljica projekta.

Iako nisu obavezni sufinancirati projekt, odlučili su se na vlastiti trošak aktivirati dodatne ljudske resurse jer vjeruju da kroz ovaj projekt mogu napraviti pravu malu revoluciju u hrvatskom poduzetništvu. Trenutno završavaju model i alate te ih prevode na preostala četiri jezika zemalja partnera, a izrađuju i edukacijski program strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za stručnjake koji će ući u bazu kao coachevi i dobiti besplatnu edukaciju, promociju i mentoriranje od strane stručnjaka. Nakon toga, kreće se u selekciju High Growth Coacheva koji će zajednički ubrzavati rast MSP-a diljem Europe.

˝EU fondovi nisu čamac za spašavanje već su osmišljeni kao poticaj za ubrzavanje rasta onih poduzeća koja su već dokazala priličnu konkurentnost na tržištu˝, poručila je Skender.

Komentirajte prvi

New Report

Close