I HDZ i SDP uveli bi nacionalne mirovine za 20.000 ljudi koji nemaju dovoljno staža

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2016. u 11:52
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Takvu bi mirovinu dobivali stariji od 65 godina koji nisu bili zaposleni ili su radili manje od minimalnih 15 godina koliko je potrebno da se ode u starosnu mirovinu.

Dva vodeća politička bloka jednoglasna su da bi nakon jesenskih izbora Hrvatska trebala uvesti nacionalnu mirovinu neovisno o tome koja će politička opcija osvojiti Banske dvore. Takvu bi mirovinu dobivali stariji od 65 godina koji nisu bili zaposleni ili su radili manje od minimalnih 15 godina koliko je potrebno da se ode u starosnu mirovinu. Ipak, postoje neke razlike oko realizacije tog prava. HDZ bi takvu mirovinu dao osobama koje nemaju druge izvore prihoda uz osnovni preduvjet da su najmanje 15 godina živjeli u Hrvatskoj. Njezin iznos iznosio bi 40 posto minimalne plaće.

Preračunato, bilo bi to oko 960 kuna, što bi bilo 60-ak kuna više od iznosa mirovine koju trenutačno država jamči radniku koji je radio 15 godina, piše Večernji list. SDP je izbjegao spominjanje konkretnog iznosa i moguće prigovore da ljudima koji nisu radili daje više nego radnicima s 15 godina staža, pa ističe da će nacionalna mirovina biti između najniže za minimalnih 15 godina staža i socijalne naknade. SDP procjenjuje da Hrvatska ima oko 20 tisuća starijih bez mirovine, a kako su mnogi među njima već obuhvaćeni raznim oblicima socijalne skrbi, vjeruju da bi nacionalne mirovine državu dodatno stajale 50 milijuna kuna.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close