I dobavljači Agrokora bi povoljan kredit

Autor: Jadranka Dozan , 25. svibanj 2017. u 14:28
Sastanak Ramljaka i dobavljača bio je uspješan, obustave isporuke robe neće biti/Jurica Galoić/PIXSELL

Zahtjevi dobavljača s kojima se Ramljak jučer ipak dogovorio zakrilili pitanje pregovora o novom zajmu.

Obustave isporuke roba kojom su predstavnici velikih dobavljača Agrokora u ponedjeljak priprijetili (za idući ponedjeljak) ipak neće biti.

To je, među ostalim, dogovoreno na sastanku tih domaćim kompanija i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka u srijedu. Uz to, oni tvrde da imaju najave da će banke prolongirati rok za naplatu regresnih mjenica. Oko problema  tih mjenica vrti se dobar dio razgovora i pregovora u proteklih nekoliko tjedana, a kako su eksponenti dobavljača najglasniji akteri priče o Agrokoru, taj je problem uvelike zakrilio barem podjednako važno i žurno pitanje pregovora s financijskim institucijama o novom keditu za likvidnost. Problem regresnih mjenica i s njima povezani zahtjevi s početka tjedna bili su tema i nešto kasnije upriličenog drugog jučerašnjeg sastanka izaslanstva dobavljača i potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Generalni zaključak sastanka s Ramljakom bio je da "moraju nastaviti zajednički u oživljavanju odnosno oporavku sustava Agrokora, jer je to zajednički gospodarski interes", rekla je mnogo pomirljivije nego u ponedjeljak prokuristica Kraša Marica Vidaković, koja se prometnula u glasnogovornicu dobavljača, skupine koja prema van i dalje nastupa dosta homogeno iako su pozicije kompanija koje okuplja šarolike, a neslužbeno se čuje da unutar tog društva ima dosta prigušenog negodovanja.

 

250 milijuna

eura za osiguranje stabilnosti novčanih tokova u 2017.

 Ipak, svi se slažu da u najkraćem mogućem roku treba dogovoriti novo zaduženje koncerna, a dobavljači tome ne propuštaju dodati "kako bi se podmirio dio starih obveza prema njima po svim osnovama dospjelih do dana otvaranja postupka izvanredne uprave". U kriznim situacijama vrijeme i povjerenje su od ključne važnosti jer o njima ovisi koliko će se supstance očuvati. Promet Konzuma kao epicentra novčanih tijekova koncerna još uvijek nije baš jako ohrabrujuć. Prema neslužbenim izvorima bliskim toj Agrokorovoj kompaniji, i u svibnju se, kao i u travnju, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine bilježi pad veći od 20 posto.  

Na pragu glavne turističke sezone nova doza likvidnosti nasušno je potrebna, a tu se počelo govoriti i o angažiranju HBOR-a. Iako zasad iz "tornja" nema novih informacija o tome kako napreduju razgovori s potencijalnim kreditorima, u vezi s financiranjem govori se da se usporedno s tim razgovorima razrađuju i mogućnosti aranžmana s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) koji se uklapaju u specifična pravila igre za državnu razvojnu banku. S jedne strane, HBOR se u tim kreditnim križaljkama navodno razmatra u slučaju da se s bankama i drugim kreditorima ne uspije uz prihvatljive uvjete dogovoriti cijeli iznos potrebne dodatne likvidnosti.

Razmjere potreba za obrtnim sredstvima trenutačno najviše determiniraju plaćanja postojećih obveza (kao preduvjet učvršćivanja povjerenja) i pojačana proizvodnja i opskrba robom uoči sezonskog (turističkog) rasta potrošnje, a procjene su da bi se skorim osiguranjem 200-250 milijuna eura osigurala i kakva-takva stabilnost novčanih tokova u ovoj godini. Financijaši će reći kako to podrazumijeva i paralelnu provedbu restrukturiranja odnosno racionalizacije u ključnim dijelovima koncerna, poput ekonomskog preispitivanja Konzumove mreže, cijene najmova i slično. Istodobno, s HBOR-om se navodno kalkulira i u premoštavanju problema regresnih mjenica. Osnovna ideja je da se kod njega za dobavljače osigura povoljan kredit, a neslužbeni izvori iz bankarskih krugova tvrde da najprije treba sagledati pravne aspekte provedivosti takve ideje.

U međuvremenu će se idućih dana "točku po točku" rješavati zahtjevi dobavljača, najavili su sudionici jučerašnjeg sastanka.  Podsjetimo, koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora u ponedjeljak je na papir stavila i izvanrednoj upravi isporučila zahtjeve vezane uz tretman mjenica Agrokora, kao i novog plasmana njihove robe koncernu. Od financijskih institucija tražili su prolongiranje datuma važenja promemorije do dana prijave tražbina (9. odnosno 20. lipnja), a od saborskog odbora za zakonodavstvo očitovanje odnosno nedvosmisleno tumačenje odredbi lex Agrokora oko toga jesu li njihove isporuke robe u istom rangu kao i nova financijska zaduženja. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mafija

Molimo dalje prste od novaca poštenih građana.

HBOR moze dati kredit tek nakon što:
1) Utvrđivanja odgovornosti i hapšenja barem 500tijak odgovorinih (uključujući povezane kompanije)
2) Konfiskacije imovine svih dioničara koji su na temelju fiktivnih računa dobivali dividendu
3) Vraćanje svih nezasluženih bonusa managercica iz kompanija Agrokor
4) Restrukturiranje – otpuštanje barem 10tak tisuca (20% posto) viška managercica i nazalost radnika Agrokora
5) Restruktiranja dobavljača – otpustanje viska zaposlenih a posebice galamđija
6) Prodaje svih kompanija i imovine Agrokora

Suludo je da HBOR sada daje naš novac da bi se lova dala Marici Vidaković i sličnima koji su sami krivi za situaciju u Konzumu….Neka dotična gospođa traži novac za likvidnost od svojih vlasnika Braće Pivac ili pak neka Artuković da lovu Francku iz svoje kompanije Ivero …s obzirom da je već Franck davao lovu Iveru…

New Report

Close