I Eurostat potvrdio da se broj radnih mjesta u Hrvatskoj smanjuje i to najbrže u EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. rujan 2017. u 15:05
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U skupini zemalja s padom zaposlenosti još se nalaze Latvija, s padom od 0,7 posto, te Rumunjska i Estonija gdje je broj zaposlenih smanjen za 0,6 odnosno 0,5 posto.

Hrvatska je u drugom kvartalu zabilježila najveći pad broja zaposlenih na kvartalnoj i godišnjoj razini među zemljama Europske unije dok je u EU i eurozoni njihov broj porastao na rekordnu razinu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata. 

U 28-članom EU i u 19-članoj eurozoni sezonski prilagođen broj zaposlenih u drugom tromjesečju porastao za 0,4 posto u odnosu na prvo tromjesečje, kada je bio uvećan za revidiranih 0,5 posto, pokazuje izvješće europskog ureda za statistiku.

Sezonski prilagođen broj zaposlenih u EU i eurozoni na rekordnim je razinama, a prema procjenama Eurostata u drugom je kvartalu u EU dosegnuo brojku od 235,4 milijuna, od čega njih 155,6 milijuna u eurozoni. 

U Hrvatskoj je broj zaposlenih u drugom tromjesečju smanjen za 0,8 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je pao za revidiranih 0,2 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci.

U skupini zemalja s padom zaposlenosti još se nalaze Latvija, s padom od 0,7 posto, te Rumunjska i Estonija gdje je broj zaposlenih smanjen za 0,6 odnosno 0,5 posto.

Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najizrazitiji je rast broja zaposlenih zabilježen na Malti, za jedan posto, u Španjolskoj, za 0,9 posto, te u Grčkoj i Poljskoj za po 0,8 posto. 

Za Luksemburg i Irsku podaci za drugo tromjesečje 2017. nisu bili dostupni.

Hrvatska s najvećim padom i na godišnjoj razini

U EU u cjelini sezonski neprilagođen broj zaposlenih na godišnjoj je razini porastao za 1,5 posto, istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju, prema revidiranim podacima.

I u eurozoni je u istom razdoblju rastao po nepromijenjenoj stopi od 1,6 posto, pri čemu je Eurostat također blago povisio procjenu za prvo tromjesečje.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih prema sezonski neprilagođenim podacima u drugom tromjesečju 2017. smanjen za 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon stagnacije u prvom kvartalu, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pored Hrvatske, pad zaposlenosti na godišnjoj su razini zabilježile još Latvija i Litva, za 1,4 posto odnosno 0,3 posto. 

Malta je pak zabilježila najveći rast broja zaposlenih među zemljama EU i na godišnjoj razini, za 4,7 posto. Slijedi Portugal, s 3,6 posto većim brojem zaposlenih, te Cipar, s tri posto više zaposlenih. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa kako , pa slabokrvni je rekao da smo najbolji.med i mlijeko.wtf

županije su legla korupcije i uhljebljavanja, nezaposlenost je manja zbog iseljavanja (samo u Njemačku 100 000), novozaposleni su u sezoni ili na državnoj sisi.

New Report

Close