I drugi rebalans precijenio prihode; PDV podbacio 1,2 mlrd. kuna

Autor: Jadranka Dozan , 14. siječanj 2014. u 22:01
Ministar financija Slavko Linić/Goran Kovačić/PIXSELL

U okvirima planskog deficita moglo se ostati samo ako su i izdaci bili ispod plana; koliko je bilo prebacivanja obveza iz prošle u ovu godinu?

Komentirajući izvršenje proračuna u 2013. ministar financija Slavko Linić početkom ovog tjedna je rekao kako je deficit uglavnom u okvirima nedavnog rebalansa.

Dakle, oko 16,3 milijarde kuna. Ako je suditi prema podacima o punjenu proračuna, a oni upućuju na podbačaj i u odnosu na prosinački 'rebalans rebalansa', u planiranim se okvirima proračunskog manjka moglo ostati samo ako su i rashodi izvršeni osjetno ispod plana. Zasad je, međutim, teško reći koliko se pritom Ministarstvo financija oslonilo na prebacivanje (i prikazivanje) nekih obveza iz prošle u ovu godinu, kao što je bio slučaj s troškovima prijevoza zaposlenima u sustavu obrazovanju i kao što je očito s dijelom obveza u sustavu zdravstva. Vezano uz punjenje proračuna u 2013. ovaj su tjedan objavljeni podaci za prvih 11 mjeseci.

No, prema neslužbenim saznanjima Poslovnog dnevnika, u prosincu su državni financijaši malo pogurali neke naplate (npr. po poreznom rješenju o dugu Ine iz ranijih godina) pa je taj mjesec bio izdašniji nego godinu prije popravivši malo i ukupnu slikui PDV-a, kao i ukupnih prihoda. Prihod od PDV-a u prosincu je, naime, bio oko 700 milijuna kuna veći nego u istom mjesecu 2012. (oko 3,5 prema 2,8 milijarde kuna), čime je smanjen zaostatak za 2012. godinom, kao i za planom za 2013.  Ukupni prihod na razini središnje države pak, lani je dosegnuo oko 111,5 milijardi kuna, što je u odnosu na 2012. približno 1,4 milijarde kuna ili 1,3 posto manje nego lani. I zadnjim rebalansom, međutim, predviđeno je bilo blago povećanje prihoda državnog proračuna  (za oko 690 milijuna, na 110,5 mlrd. kuna) pa je podbačaj u odnosu na plan (i uz natprosječne prihode u prosincu) nešto veći od zaostatka za 2012.

Vjerojatno će taj podbačaj biti oko dvije milijarde kuna. U odnosu na izvorni proračun, ali i na prosinački rebalans, najviše su podbacili prihodi od najizdašnijeg poreza, PDV-a. Oni su prvotno planirani na 43,4 milijarde kuna, zatim su korigirani naniže za pola milijarde, a potom za dodatnih 1,6 milijardi kuna, na 41,3 milijarde. U odnosu na prošlu godinu (kad je ubrano 40,65 milijardi kuna PDV-a), dakle, još početkom prosinca su u Vladi kalkulirali s više novca od tog poreza nego u 2012. No, čak i uz 700 milijuna kuna jači prosinac, PDV-a je na kraju lani prikupljeno 40,1 milijardu kuna ili pola milijarde manje nego godinu prije, a u odnosu na zadnje planske brojke PDV je podbacio za  1,2 milijarde kuna.

Da bi se dostigle zadnje planske veličine za 2013. u prosincu je  trebala gotovo rekordna mjesečna berba PDV-a ikad, a slično vrijedi i za ukupne prihode središnje države. Međutim, mjesecima je dinamika ubiranja PDV-a sugerirala da će lanjsko ukidanje nulte stope i efekti fiskalizacije teško nadomjestiti gubitak tog prihoda zbog više nego prepolovljene stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam, a od srpnja i efekte pomaka u naplati PDV-a na robu uvezenu iz zemalja EU. Prema javno dostupnim podacima o izvršenju u prvih 11 mjeseci, pak, proračunski manjak mjesec prije isteka godine iznosio je 15,3 milijarde kuna.   

Komentari (6)
Pogledajte sve

linić = štetočina

HRVATSKA Vlada zadužuje se na telefonskim sjednicama, ministar financija Slavko Linić olako objašnjava narodu da ćemo podići samo “manji kratkoročni kredit od 200 milijuna eura”, pa nas tako Vlada samo u zadnjem tjednu rada 2013. zadužuje za oko četiri milijarde kuna.

A već ulaskom u 2014., nakon blagdana Sveta tri kralja za novih 678 milijuna kuna.

Samo u 2014. godini Hrvatska će se zadužiti za još 42 i pol milijarde kuna, a više od pola tog iznosa namijenjeno je plaćanju dospjelih rata kredita.

“Problem nisu prepreke investitorima, njima se neisplati u Hrvatskoj proizvoditi”

Stranci bolje znaju od Vlade kako funkcionira hrvatsko gospodarstvo, zato i ne dolaze

“Zastrašujuće je da na telefonskoj sjednici odlučuju o novom zaduživanju”

“Zadužujemo djecu, prodajemo izvore dobara”

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kulic-dosta-je-diktature-hdza-i-sdpa-njihove-manipulacije-treba-zaustaviti/721726.aspx

DOSTA DIKTATURE!!!
http://www.index.hr/vijesti/clanak/kulic-dosta-je-diktature-hdza-i-sdpa-njihove-manipulacije-treba-zaustaviti/721726.aspx

novinari, diplomu ovog čovjeka treba naći što hitnije, prije konačnog uništenja države

New Report

Close