I distributeri energije moraju štedjeti

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2014. u 22:00
U industriji su predviđeni poticaji za mala i srednja poduzeća koja štede/FOTOLIA

Javni sektor ima zadatak predvoditi primjerom; javna tijela trebat će potaknuti ostatak tržišta na kupnju energetski učinkovitih proizvoda.

Nova Direktiva o energetskoj učinkovitosti usmjerena je na transformaciju i poboljšanje energetske učinkovitosti u svim fazama energetskog lanca, od pretvorbe energije preko distribucije do potrošnje.

Direktiva se zasniva na postojećim Direktivama za kogeneraciju i energetske usluge i spaja ih u jedan sveobuhvatan pravni instrument koji se bavi energetskom učinkovitošću u opskrbi energijom i finalnom potrošnjom energije, piše internetski portal zelenazona.hr. Cilj koji se želi ostvariti postizanje je učinkovitosti pri iskorištavanju energije u svakidašnjem životu, poslovnom i privatnom te pomoć građanima, tijelima javne vlasti i industriji za svrhu boljeg upravljanja potrošnjom energije, što bi na kraju dovelo do manjeg računa za energiju. Direktiva o energetskoj učinkovitosti predstavlja jednu od mjera u zakonskom paketu kojim se regulira ostvarivanje ciljeva o smanjenju emisija stakleničkih plinova, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti.

Za ispunjenje cilja o energetskoj učinkovitosti Europska komisija predlaže da zemlje članice same sebi zadaju neobvezujuće nacionalne ciljeve za energetsku učinkovitost, a prilikom njihova formiranja mogu uzeti u obzir nacionalne specifičnosti. U lipnju 2014. godine procijenit će se postignuto i ako dođe do zaključka da EU vjerojatno neće postići ciljeve od 20 posto uštede, Komisija će predložiti daljnje zakonske akcije.Javni sektor ima zadatak predvoditi primjerom; javna tijela trebat će potaknuti ostatak tržišta na kupnju energetski učinkovitih proizvoda i usluga postavljanjem zakonskih obveza za kupnju energetski učinkovitih građevina, proizvoda i usluga.

Osim toga, javni sektor morat će od 1. siječnja 2014. godine obnavljati tri posto površine zgrada u vlasništvu s površinom većom od 500 m? kako bi se zadovoljili minimalni standardi energetske učinkovitosti. Od 9. srpnja 2015. godine zahtjev se proširuje i na zgrade koje imaju više od 250 m?.U industriji su predviđeni poticaji za mala i srednja poduzeća koja namjeravaju provesti energetske preglede i širiti načela dobre prakse. Velike tvrtke morat će napraviti revizije potrošnje energije kako bi mogle identificirati potencijale za smanjenje potrošnje energije.

Jedna od mjera odnosi se na učinkovitost u proizvodnji energije putem praćenja razina učinkovitosti novih kapaciteta za proizvodnju energije i uspostavu nacionalnih planova grijanja i hlađenja na osnovi zdravog planiranja učinkovite infrastrukture za grijanje i hlađenje, uključujući i povrat otpadne topline. Komisija traži i da se ili svi energetski distributeri ili sve tvrtke za prodaju energije koje djeluju na teritoriju zemlje članice obvežu na uštedu energije koja bi bila jednaka 1,5 posto ukupne prodane energije u prethodnoj godini. Ti ciljevi mogu se ostvariti poboljšanjem učinkovitosti sustava grijanja te instalacijom dvostrukog ostakljenog stakla i izolacijskih krovova među krajnjim potrošačima energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close