I dalje nekonkurentni: među 138 država po lakoći trgovanja na 56. mjestu

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 01. travanj 2014. u 22:01
Muče nas iste boljke, od neučinkovitosti i birokracije do infrastrukture

Najbolje smo ocijenjeni po kvaliteti transportne infrastrukture, a najlošije po poslovnom okruženju.

Prema globalnom izvješću o lakoći trgovanja 2014. (Global Enabling Trade Report 2014) Svjetskog gospodarskog foruma, Hrvatska je 56. među 138 država obuhvaćenih istraživanjem, objavilo je Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Dvogodišnje izvješće, koje pokazuje u kojoj su mjeri u gospodarstvima svijeta razvijene institucije, politike, infrastruktura i usluge koje omogućuju slobodan protok robe preko granica do odredišta, pokazuje kako nas i dalje muče iste boljke, od neučinkovitosti i birokracije do loše infrastrukture. Prije dvije godine, naime, na istoj smo ljestvici bili 46. među 132 promatrane zemlje. No, s obzirom na nešto drukčije indikatore i promijenjenu metodologiju, pojednostavljena ocjena je da Hrvatska po otvorenosti tržišta stagnira umjesto da, poput gospodarstava u razvoju, provodi reforme koje bi u skladu sa sporazumom Svjetske trgovinske organizacije iz prosinca 2013. mogle imati dalekosežne učinke na rast i društveni napredak.Indeks lakoće trgovanja svaku državu, naime, ocjenjuje kroz četiri područja: otvorenost tržišta, graničnog uređenja, razvijenosti infrastrukture i operativnog okruženja te kroz sedam stupova.

Među njima su pristup domaćem i stranom tržištu, efikasnost i transparentnost granične administracije, transportne usluge, ICT… Vodeće države i ove su godine Singapur i Hong Kong, a među prvih 10 i Nizozemska, Novi Zeland, Finska, Velika Britanija, Švicarska, Čile, Švedska i Njemačka. Sve te države prednjače na ljestvici zbog svoje otvorenosti u međunarodnom poslovanju i investicijama. Njihove najveće prednosti su efikasno granično uređenje te poticajno poslovno okuženje, dok je Hrvatska prema navedenim kriterijima najbolje ocjenjena po dostupnosti i kvaliteti transportne infrastrukture i usluga, po čemu je zauzela 42. mjesto. Po kriteriju otvorenosti tržišta smo na 50. mjestu, po graničnom uređenju na 65., a po operativnom (poslovnom) okruženju najlošije rangirani – na 69. mjestu."Naš je cilj biti među konkurentnijim zemljama na svijetu i zbog toga trebamo dinamičnije provoditi strukturne reforme i kreirati održiv rast hrvatskog gospodarstva kroz poticanje izvoza i privlačenja stranog kapitala", istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Najproblematičniji faktori za izvoz iz RH: 

  • neadekvatna proizvodna tehnologija i vještine
  • identifikacija potencijalnih tržišta i kupaca
  • pristup financiranju
  • teškoće u zadovoljavanju zahtjeva kupaca za količinom i kvalitetom

Najproblematičniji faktori za uvoz u RH: 

  • opterećujuće uvozne procedure
  • tehnički uvjeti i standardi u zemlji
  • tarife
  • korupcija na granici
  • kriminal i krađa

Komentirajte prvi

New Report

Close