HZZO ne zna s kolikim će sredstvima raspolagati iduće godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 15:41
Tatjana Prenđa Trupec (Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

HZZO će najvjerojatnije imati račun otvoren u HNB-u, no sredstva namijenjena zdravstvu neće se više moći preusmjeravati za druge potrebe bez pristanka Zavoda, istaknula je Prenđa Trupec.

V. d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec izjavila je danas da se još ne zna s kolikim će sredstvima raspolagati zdravstvo nakon što 1. siječnja HZZO izađe iz državne riznice.

HZZO će najvjerojatnije imati račun otvoren u Hrvatskoj narodnoj banci, no sredstva namijenjena zdravstvu neće se više moći preusmjeravati za druge potrebe bez pristanka Zavoda, istaknula je Prenđa Trupec na okruglom stolu o perspektivama hrvatskog bolničkog sustava, koji je organizirala Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL).

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža pružio je potporu izlasku HZZO-a iz riznice, ali i upozorio kako nije važno izaći pod bilo koju cijenu, već na kolika će se sredstva moći računati.

Tema stručnog skupa bila je zdravstvena reforma i nacrt novog Nacionalnog plana razvoja bolničkog sustava (masterplana), koji će se uskoro naći u saborskoj proceduri.

Ratko Matijević, posebni savjetnik ministra zdravlja za plan i analizu, rekao je da se u novom planu inzistira na kvaliteti i dostupnosti zdravstvene usluge te racionalizaciji sustava, no bolnice se neće zatvarati niti će im se nametati funkcionalna integracija. Rezultati reforme trebali bi biti vidljivi već tijekom iduće godine.

"Nitko neće izgubiti posao i nijedna bolnica se ne zatvara, ali se može dogoditi da će jedna bolnica pružati akutne usluge, a druga dugotrajno liječenje. Bolnički krevet neće više značiti ništa ako u njemu nije izvršena usluga. Cilj nam je povećati dostupnost zdravstvene zaštite, stopu liječenja u dnevnoj bolnici i mobilnost osoblja", rekao je Matijević.

U odnosu na prethodni masterplan bivšeg ministra Rajka Ostojića, u novom planu fokus više nije na broju kreveta, već na izvršenim uslugama i epidemiološkoj situaciji pojedinih područja. Novina je ukidanje limita bolnica i plaćanje na temelju izvršenih usluga, a na skupu je istaknuta potreba uspostave realnih cijena usluga, te upozoreno da će sa sadašnjim cijenama održivost sustava doći u pitanje.

Nakon javne rasprave, koja završava 26. listopada, o masterplanu će raspravljati Hrvatski sabor.

Najavljena je i izrada novog dokumenta – Nacionalnog registra zdravstvenih ustanova, koji će obuhvaćati sve pružatelje zdravstvenih usluga, a taj dokument neće biti pod ingerencijom Sabora, nego Ministarstva zdravlja.

Goluža je podržao najavljenu reformu, ali i upozorio da liječnici na terenu nisu dovoljno informirani i motivirani.

"Reforma se ne može provoditi iz kabineta, infrastruktura nije pripremljena, a podrška zdravstvenih djelatnika još je upitna. No, drago nam je da su zapuhali neki novi vjetrovi i da je nova zdravstvena administracija ostvarila dvosmjernu komunikaciju s ljudima iz prakse", rekao je Goluža.

Tijekom rasprave postavljeno je pitanje šireg nacionalnog konsenzusa oko provedbe zdravstvene reforme, a Matijević je rekao da zasad tog konsenzusa nema, no javna rasprava još traje pa je i ta mogućnost još otvorena.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Izdvajanje HZZO-a iz državne riznice samo da bi se ublažio postotak duga unutar BDP-a je besmislen potez. Dakle unutar državne riznice oni ne vide mogućnost za štednju ali će je vidjeti kad budu izvan iste?! Ovo je najobičnija lakrdija. A država će taj isti HZZO i dalje financijski subvencionirati. Izdvajanje HZZO-a bi jedino imalo smisla onda kad bi se prije toga liberaliziralo tržište te stvorila zdrava konkurencija u zdravstvenom sektoru. Izdvajanje se provodi dakle samo da bi se ublažila statistika udjela duga u BDP-u. Nije za vjerovati da će HZZO nakon izdvajanja ekonomičnije i razbornije poslovati. Kako će postupati u protivnom? Tražiti državu tj. porezne platiše da namire dugove ili će povećavati cijene? Ovaj projekt je od samog početka osuđen na propast. Prvo se ide liberalirati tržište pa se ti onda slobodno izdvoji i dokaži na tržištu unutar konkurencije ali ne na ovakav način gdje jedini takav subjekt izlazi na neregulirano tržište kao jedini takmac iz pogrešnih razloga.

New Report

Close