HZZO kreše marže na lijekove, trgovci prijete bojkotom isporuke

Autor: Marija Crnjak , 18. veljača 2014. u 15:37
Male ljekarne posebno su ugrožene/Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Država želi smanjiti potrošnju, veletrgovci upozoravaju na opasnost od urušavanja tržišta lijekova.

Udruženje veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori zatražilo je od Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da povuku novi pravilnik o određivanju cijena lijekova na veliko, u suprotnom tvrde da će morati zaustaviti isporuku određenih skupina lijekova na hrvatsko tržište.

 

8,5posto

iznosila je maksimalna veleprodajna marža

Pravilnikom su naime uvedene diferencirane veleprodajne marže čija se visina ograničava s obzirom na cijenu lijeka, sve do samo jedan posto za najskuplje lijekove, dok je ranije veleprodajna marža mogla ići do 8,5 posto, što se bila stvar poslovnog odnosa između dobavljača i kupaca, odnosno ljekarni.  I ljekarnici se slažu da će primjena novog Pravilnika značajno smanjiti prihode ljekarni, pri čemu će najviše stradati male apoteke, a to kane ublažiti kroz novi način obračuna svojih usluga koje planiraju ponuditi Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Nova pravila igre nisu primjerena uvjetima poslovanja na hrvatskom tržištu, tvrde u Udruženju, i primjena Pravilnika uvest će potpuni nered na tržište i ugroziti poslovanje ljekarni, koje su do sad iz spomenutih marži dobivale popuste od svojih dobavljača.

Novim pravilnikom marža se određuje po cjenovnim skupinama, i može ići do 8,5 posto za lijekove čija je cijena manja od 20 kuna, na lijekove od 20 do 99,99 kuna marža može ići do 4 posto, dva posto za lijekove od 500 do 999,99 kuna, te jedan posto za lijekove skuplje od tisuću kuna. "Zajednički stav Udruženja je da je primjena ovog Pravilnika neodrživa, te da će veledrogerije biti prisiljene zaustaviti isporuke lijekova čija cijena prelazi iznos od dvije stotine kuna bolnicama i ljekarnama, čime će na žalost doći u pitanje održivost zdravstvenog sustava", izjavio je Jasminko Herceg, predsjednik Udruženja veledrogerija. Veleprodaju lijekova u Hrvatskoj drže četiri velike veledrogerije, Medika, Medical Intertrade, Octalpharma i Phoenix Farmacija. U Udruženju upozoravaju da Ministarstvo zdravlja ni HZZO prilikom sastavljanja Pravilnika nisu konzultirali struku. Kako pojašnjavaju i u prilično oštrom pismu koje su uz zahtjev za hitnim sastankom u Zavodu i Ministarstvu poslali na obje adrese, marže koje propisuje Pravilnik ne pokrivaju ni osnovne troškove ljekarni i veledrogerija, a kamo li sve zakonom propisane dodatne naknade, pogotovo u slučaju marže  od jedan posto za lijekove iznad tisuću kuna.

 

350ljekarni

u državnom je vlasništvu

"Unošenjem ovakvih odredbi direktno se ugrožava poslovanje veledrogerija i ljekarni, samim tim i opskrba pacijenata", kaže Herceg. Zbog kratkih rokova, još nismo dobili odgovor Ministarstva zdravlja na upit o ciljevima koje bi spomenuti Pravilnik trebao ispuniti, a u HZZO- u su nas uputili na Ministarstvo. Kako se neslužbeno doznaje, i diferenciranje veleprodajnih marži trebalo bi ići na rezanje cijena lijeklova, odnosno na uštede u budžetu za lijekove, no nije izvjesno da će se to zaista dogoditi i ovisit će se o budućem ponašanju između sudionika na tržištu. U veledrogerijama pak ne vide na koji način bi država i budžet mogli imati bilo kakvu korist od diferencirane marže.    

"Prihod ljekarni ovim će Pravilnikom svakako biti smanjen i to nije dobro jer će dovesti u pitanje opstojnost niza malih ljekarni, o čemu u Zavodu uopće nisu vodili računa. Istodobno, ljekarne od HZZO-a dobivaju prenisku naknadu za ljekarničku uslugu. Zbog toga svakako što prije planiramo ići prema HZZO-u s novim prijedlogom obračuna usluga", kaže Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore. Portolan također pojašnjava da će se vjerojatno izmijeniti i praksa ugovaranja s dobavljačima, odnosno da će ljekarne određene popuste kod dobavljača pokušati dobiti kroz veće volumene, što znači da će ugovarati s jednom ili dvije veledrogerije. To bi moglo ograničiti kvalitetu opskrbe, kaže Portolan.    U Udruženju veledrogerija podsjećaju da će država ovim potezom sama sebi postaviti zamku, jer je u državnom vlasništvu preko 350 ljekarni u sustavu. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

miami@

Ukoliko Vašu kuknjavu prihvatimo kao dijagnozu stanja, pokušajte objasniti iz kojih izvora je predsjedniku Udruge veledrogerija pri HGK za 2013.godinu povrh plaće isplaćen i milijunski bonus (u kunama) i zbog čega država tolerira prodaju ničim plaćenih odobrenje za obavljanje ljekarničke djelatnosti (licenci), koje na tržištu nerijetko postižu pojedinačnu cijenu višu od (jedan) milijun eura, dakako bez poreza i konačno tko to sve plaća.


NAJLJEPŠA HVALA ZA BESPLATNU PROMIDŽBU ! miami / na slici: Jennifer/

Vi ste ova teta na slici? [emo_smijesak]

Što bi se desilo da ljekarne i veledrogerije od HZZO-a zatraže
naplatu KAMATE svih ovih godina za dugoročno financiranje …???????
Država će bankrotirati. Rok plaćanja je sada 60 dana, a kasne
kontinuirano 220 dana…

Situacija je ozbiljna .Ne samo da ne možemo biti na nuli- nego tonemo
u minus….Ne samo da nema zarade niti za režije od usluge od HZZO….
nego se iz blagajne ne mogu podmirivati najveći trošak- trošak osoblja.

Svi se pitaju, kako to- da nema zarade, nema koristo od HZZO-a, nema
mogućnosti da se bilo što osim najnužnijih manjih troškova-plaća
iz HZZO-a…a ljekarne ipak rade..
DA, rade samo oni koji imaju dobar promet i oni koji imaju jake
dnevne utrške…kojima pokrivaju troškove. Ostali, su već davno
prodali svoje ljekarne veledrogerijama…

Isto tako- ljekarne ne zarađuju od HZZO.a. One zarađuju samo od
popusta koje dobivaju od veledrogerija, a kojeg zapravo- prenose
od dobavljača/ uvoznika ili proizvođača lijekova.

Taj preneseni prihod od rabata, jer jedini spas ljekarnama.

No, spuštanjem cijena lijekovima, nema više prostora – niti za rabate….
Situacija se opasno približava situaciji, kad je poslovanje ugroženo.
S jedne strane- KONTROLA I PRESIJA / moraš imati stručni kadar,
najnoviju tehnologiju, suvremenu opremu, osiguranja, interijere
sve održavati po standardima i kriterijima Pravilanika /
a s druge strane, zarada hlapi svaki mjesec:
– kašnjanjem plaćanja od strane HZZO-a
– premalim maržama na lijekove
– premalom uslugom na rad s receptima
– servisiranjem kamata u bankama radi kašnjenja u plaćanju HZZO-a………..

I sve to, uoči ogromnih dugovanja od strane HZZO-.a…………
Čekamo, što će se dogoditi…………..?!

New Report

Close