HZZO će predložiti da se pacijentima omogući doplata istovrsnog skupljeg lijeka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. rujan 2014. u 15:37
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Kopirajući europsku praksu, HZZO zakonskim izmjenama u idućih šest mjeseci najavljuje…

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) potvrdili su danas da će se uskoro, nakon što se već nekoliko mjeseci pripremaju, preko Ministarstva zdravlja, predložiti izmjene Zakona o obveznom osiguranju koje će pacijentima omogućiti doplatu istovrsnog skupljeg lijeka koji im je njihov liječnik prepisao, bez obzira na odobrenja bolničkog povjerenstva.

Naime, lijekove s HZZO-ove Osnovne liste lijekova ili one koji se plaćaju iz bolničkog proračuna, pacijenti sada ne mogu doplaćivati, bilo da se radi o generičkim lijekovima ili originalima. Njih u cijelosti snosi HZZO koji je izdao preporuku za propisivanje cjenovno najpovoljnijeg lijeka, pa se za prepisivanje skupljeg originala u pravilu traži prijava ozbiljnih nuspojava odn. treba postojati medicinska indikacija (alergije, nuspojave, dokazana nedjelotvornost, nesuradljivost kod psihijatrijskih bolesnika i sl.).

Kopirajući europsku praksu, HZZO zakonskim izmjenama u idućih šest mjeseci najavljuje dostupnost originala, ali uz doplatu.

Iza medijske buke koja se zadnjih dana digla oko generičkih lijekova, v.d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec vidi pritisak da se odustane od propisivanja istovrsnih, jednakoučinkovitih a cjenovno povoljnijih lijekova (istog sastava, istog djelovanja prema klasifikaciji Hrvatske agencije za lijekove).

U izjavi Hini pojasnila je da liječnik koji pacijentu ne preporuči najjeftiniju paralelu, istog sastava i djelovanja, ukoliko je razlog nuspojava, to mora i prijaviti. Poneki pacijenti, kaže, lažno se žale i hoće skuplji lijek, vjerujući da je skuplji i bolji. No tada je potrebno obaviti testiranje na nuspojave, a to je, kaže ozbiljan posao.

Dodaje i da samo jedan do pet posto ljudi nije tolerantno na generički lijek istog sastava i djelovanja te da je Zavod, zahvaljujući naputku o propisivanju cjenovno najpovoljnijih generičkih lijekova, na svoju listu lijekova uspio uvrstiti 14 novih lijekova. Riječ je o lijekovima koji spašavaju živote najosjetljivijom skupinama – djeci i onkološkim bolesnicima.

Stoga iz Zavoda dalje mole svoje ugovorne partnere da propisuju cjenovno najpovoljniji generički lijek. To što poneki pacijenti ne žele piti veću tabletu i inzistiraju na skupljem lijeku, neko će dijete koštati života jer mu prijeko potreban lijek, zbog nedostatka novaca bespotrebno potrošenih na skuplje inačice istih lijekova na listi, neće biti stavljen na listu, poručuje Tatjana Prenđa Trupec.

Komentari (3)
Pogledajte sve

da nisu šupljeglavi a na žalost jesu,doplatili bi i pretrage(razliku između njihove i cijene privatnika) i tako elegantno rješili čekanja za par mjeseci.

I sto sad bi pacijenti trebali zahvaljivat HZZOu na ovome “poklonu” umjesto da im hebu milu mater.

Pametna odluka. Pacijenti naprosto MOLE u ljekarni da doplate lijek istog sastava, drugog tvorničkog naziva……..koji je skuplji za par kuna….i liječnik
ga zbog straha od raskida Ugovora s HZZO-om neće pisati na recept…
Budući da nisam farmaceut, iz svog osobnog iskustva reći ću, da je to potpuno opravdana odluka…..jer će pacijent izabrati tehnološki napredniji lijek, koji
kombinacijom pomoćnih tvari i ostalim tehnološkim detaljima, na koje paze
proizvođači- puno bolje doprinosi terapiji….od jeftinijih ……..

A sad sami zaključite, zko će nastradati u toj priči…od dobavljača…

New Report

Close