HZZ natječajem traži tvrtku koja će za 1,5 mil. kn ocijeniti njegov rad

Autor: Marija Brnić , 27. kolovoz 2014. u 22:01
Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah/Patrik Macek/PIXSELL

Natječaj je otvoren mjesec dana, HZZ očekuje da bude ispitano 2500 sudionika i 500 poslodavaca, a analiza bi trebala biti gotova 2015..

U godini u kojoj je suša u državnom proračunu dovela u pitanje samu provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) odlučio je financirati vanjske stručnjake koji će analizirati mjere provođene u prethodne četiri godine i za to je spreman izdvojiti 1,2 milijuna kuna, plus PDV.

Cilj je, kako se navodi u javnom natječaju HZZ-a objavljenom u srijedu u Elektroničkom oglasniku javne nabave, utvrditi uspješnost tih mjera, učinak na mogućnost zapošljavanja i prihode sudionika u usporedbi s onima koji nisu sudjelovali u mjerama. Time bi se stvorila podloga za daljnje unapređenje mjera aktivne politike zapošljavanja. Natječaj je otvoren mjesec dana, do 25. rujna, a HZZ očekuje da bi ugovor mogao biti zaključen potkraj 2014., dok bi temeljita analiza trebala biti izrađena za godinu dana, potkraj 2015. Natječaj je detaljno pripremljen, do te mjere da je za svaki korak precizno navedeno što se sve mora obuhvatiti, od broja ispitanika do broja stranica pojedinoga izvješća po fazama procesa evaluacije.

Za taj će se posao moći natjecati i zajednica ponuditelja, a ostavljena je i mogućnost angažmana podizvoditelja, no uz striktno navođenje dijela posla koji bi obavio i uz uvjet da njegov rad iznosi najviše 30 posto u vrijednosti posla. Ponuđač kojeg burza rada odabere za ovaj posao morat će osigurati najmanje sedam stručnjaka, a od njih HZZ traži nekoliko zasebnih aktivnosti: analizu zatečenog stanja, izradu plana istraživanja, prikupljanje podataka koje obhvaća i anketu s onima koji su koristili mjere HZZ-a te analizu podataka i izrada konačnog izviješća, kao i njegova javna prezentacija pred najmanje 50 uzvanika. Očekuje se da analizom budu obuhvaćena i ruralna i uralna područja te da bude ispitano 2500 sudionika i 500 poslodavaca. Ukupno HZZ očekuje podnošenje triju izvještaja, s time da finalni rad mora sadržati najviše 70 stranica, iz kojih treba biti jasno uvrđeno postoji li jaz između željenog i postignutog učinka analiziranih mjera.

Ne mogu sami

Surađivat će sa stručnjacima HZZ-a

Ono što posebno upada u oči u natječaju HZZ-a jest činjenica da istraživači koje namjerava angažirati trebaju usko surađivati s HZZ-ovim stručnjacima, i to Odjelom analitike, Odjelom za provođenje projekata i Odjelom aktivne politike zapošljavanja, te se očekuje da u izvješće budu uključeni i njihovi komentari i razmišljanja. No, vlastite snage, kako se zaključuje iz natječajne dokumentacije, ne daju sustavnu evaluaciju mjera iz razdoblja 2011. do 2013. godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pored toliko zaposlenih i školovanih ljudi oni trebaju nekoga izvana za takvu ocjenu…i to za takve novce…I ovako se već vidi da ih ima previše, a osim toga netko već prima plaću za organizaciju posla pa neka ju i zaradi.

New Report

Close