HZMO: Poziv za prethodno utvrđivanje staža

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. lipanj 2013. u 12:43
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Staž potvrđen od inozemnog nositelja u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, HZMO pribraja stažu ostvarenom u Hrvatsko

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u idućih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama i uredima HZMO-a, prema mjestu prebivališta, podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu.

Staž potvrđen od inozemnog nositelja u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, HZMO pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, priopćeno je danas iz HZMO-a.

Također se pozivaju budući umirovljenici da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu. Obavijest se dostavlja nadležnoj područnoj službi/uredu HZMO-a.

Preko korisničkih stranica na www.mirovinsko.hr (nakon pribavljanja odgovarajućega korisničkog imena i lozinke) također se, uz uvid u osobne podatke, može poslati zahtjev za informativni izračun mirovine, te popuniti i poslati Obavijest za pretkompletiranje podataka.

Uz popunjenu obavijest treba priložiti radnu knjižicu ili ovjerenu presliku radne knjižice, izjavu, odnosno dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu, te druge dokaze o stažu koji nije u potpunosti utvrđen ili upisan u radnu knjižicu.

Tiskanice "Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu" i "Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu", kao i uvjeti za mirovinu i kontakt telefoni dostupni su na internetskoj stranici ili u područnim službama, područnim uredima i ispostavama HZMO-a, a dodatne informacije mogu se dobiti na info telefonima – 01/ 48 91 666 i 0800 63 63 63 (besplatni broj za pozive iz Hrvatske) radnim danom od 8 do 16 sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close