HZMO objavio da su mirovine povećane za 2,7 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2018. u 15:41
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. srpnja 2018. iznosi 65,60 kuna.

Mirovine su, temeljem redovitog usklađivanja, od 1. srpnja povećane za 2,7 posto, izvijestio je u petak Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) nakon sjednice Upravnog vijeća, koje je donijelo Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine na temelju rasta potrošačkih cijena i bruto plaća u prvih šest mjeseci ove godine. 

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz), kada će se isplatiti i razlika za srpanj. 

Prema podacima HZMO-a iz kolovoza, u Hrvatskoj je ukupno 1.232.430 korisnika mirovina, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i posebnim propisima, a prosječna mirovina iznosi 2.552,82 kuna, što je oko sto kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. 

Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. srpnja 2018. iznosi 65,60 kuna. 

Nova aktualna vrijednost mirovine izračunata je tako što je dosadašnja aktualna vrijednost mirovine u svoti od 63,88 kuna usklađena po stopi koja se dobije kao polovica zbroja stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prvom polugodištu 2018. u odnosu na polugodište koje mu prethodi. 

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, stopa promjene indeksa potrošačkih cijena u prvom polugodištu 2018. godine u odnosu na drugo polugodište 2017. iznosi 1,1 posto, a stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u istom razdoblju iznosi 4,3 posto tako da stopa usklađivanja mirovina od 1. srpnja 2018. iznosi 2,7 posto. 

Upravno vijeće HZMO-a donijelo je i Odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2018., pa ona za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 63,61 kunu. 

Donesena je i Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2018. kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti,  iznosi 1.306,64 kuna. 

Komentari (4)
Pogledajte sve


Dobro da članaka ne ide: "Iz HGK su javili da je HZMO objavio……"!
@razer-ako ste otišli van čemu širenje malodušja! Sretno vani! Treba se malo borit i puno radit u HR i bit će to najbolja zemlja za većinu!

Zato jet u Hrvatskoj vladaju lo.povi koji kradu i od umirovljenika.
Ova generacija još šalje doma lovu roditeljima.

S vremenom toga više neće biti a sve rijeđe će se vraćati u ovu uhljebničku mafijašku vukojebinu.

Dobro da članaka ne ide: “Iz HGK su javili da je HZMO objavio……”!
@razer-ako ste otišli van čemu širenje malodušja! Sretno vani! Treba se malo borit i puno radit u HR i bit će to najbolja zemlja za većinu!


Neće biti dobro dok ne provedu Reformu i ne naprave Auzmeš i odvoje one koji su vrijedno radili , uplačivali za mirovine od onih koji nisu radili pa sada dobivaju nezarađenu Socijalnu mirovinu.

Ako se iseljavanje popne na 100 000 godisnje, za 10g vise ni Copperfield ne moze spasiti totalnu ruinu od drzave koja ce ovo postati. Gotovo da neznam nikoga kome bar jedan clan obitelji nije u Njemackoj, ja sam otisao, a cijela moja ulica moja genercija, vecina otisla van.

Hoce li Ujlanikovci ili javni sektor placati penzije?

New Report

Close