HŽ putnici mora platiti odštetu: Ozlijedila je ručni zglob, šaku i lakat

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2019. u 09:33
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Općinski sud smatra kako je HŽ infrastruktura zbog pogrešne obavijesti o dolasku vlaka na peron u cijelosti odgovorna za njezinu ozljedu.

Putnici, gospođi Jelici (65), HŽ mora isplatiti 22.500 kuna odštete i 10.000 kuna sudskih troškova zbog pogrešne obavijesti na razglasu na željezničkoj postaji o tome na koji peron stiže vlak kojeg je čekala, piše Danica.hr

Putnica je oko 22.30 sati na željezničkoj postaji u zagrebačkoj Kustošiji u metežu zbog neočekivanog dolaska vlaka na drugi peron od najavljenoga ozlijedila desni ručni zglob, šaku i lakat. Ispričala je kako je te noći čekala vlak u smjeru Zaprešića.

"Preko razglasa je najavljeno da će taj vlak stići na prvi peron pa sam tamo čekala. No, prilikom ulaska vlaka u stanicu preko razglasa je rečeno da će vlak ipak stati na drugom peronu. Kako je vlak već bio na ulasku u stanicu, ljudi su se počeli naguravati kako bi uspjeli na vrijeme prijeći s prvog perona na drugi. I ja sam htjela prijeći, pa sam pala i ozlijedila ruku", svjedočila je Jelica tijekom suđenja.

Jelica je radila u Plivi u Zagrebu, a nakon bolovanja zbog ozljede ruke otišla je u mirovinu. Stalno je, kaže, radila poslijepodne kao čistačica i radno vrijeme bilo je do 22 sata. Te noći se pobojala da neće stići na vlak, a idući do Zagorja bio je tek u pet ujutro.

Općinski sud smatra kako je HŽ infrastruktura zbog pogrešne obavijesti o dolasku vlaka na peron u cijelosti odgovorna za njezinu ozljedu. Tijekom nesvakidašnjeg suđenja saslušani su medicinski i prometni vještaci te brojni svjedoci, a obavljena je i rekonstrukcija na mjestu nezgode. Ustanovljeno je kako za taj put od perona do vlaka “od 334 metra odrasloj osobi treba između 303 i 334 sekunde hodanja”.

"HŽ je bio dužan osigurati pravodobno obavještavanje putnika o promjenama u prometovanju vlakova kako bi imali dovoljno vremena prijeći sa sjevernog na južni peron stajališta Kustošija na mjestima na kojima je dopušten prijelaz preko željezničke pruge" navodi se u sudskoj presudi.

HŽ je odbacio Jeličine tvrdnje i osporio cijeli događaj tvrdeći kako na tom stajalištu “postoji samo jedan peron u smjeru Zaprešić – Zagreb glavni kolodvor i peron u suprotnom smjeru te ne postoji mogućnost prelaska s jednog na drugi peron”. No, sud je odbacio njihovu obranu u cijelosti. Zaključeno je kako je vlak te noći u Kustošiji nenajavljeno stao na peron kojim se prometovalo u suprotnom smjeru, prema Zagrebu. Nitko ne zna zašto.

Komentirajte prvi

New Report

Close