HŽ će biti savjetnik za reformu srbijanskih željeznica

Autor: Josip Bohutinski/VL , 16. svibanj 2017. u 22:00
Ivan Kršić, čelnik HŽ Infrastrukture/T. M./PIXSELL

Hrvatska kompanija i partneri na EU natječaju pobijedili s ponudom 1,66 milijuna eura.

Konzorcij četiri tvrtke u kojem je i HŽ Infrastruktura odabran je na javnom natječaju za savjetnika srbijanskom Ministarstvu graditeljstva, transporta i infrastrukture te željezničkim tvrtkama u vlasništvu Republike Srbije.  

Natječaj je provela Europska unija u sklopu programa IPA kako bi dala tehničku podršku Srbiji za reformu tamošnjeg željezničkog sektora. U pobjedničkom konzorciju uz HŽ Infrastrukturu su i konzultantska kuća KPMG iz Beograda kao vodeći partner, njemački Dornier Consulting International te francuska tvrtka Sefage.  Procijenjena vrijednost posla bila je dva milijuna eura, a HŽ Infrastruktura i partneri su ponudili 1,66 milijuna eura.

Na natječaj je pristiglo 12 ponuda, a nakon provedene evaluacije odabrano je šest ponuda koje su pozvane da daju konačnu ponudu. Tvrtke iz konzorcija koji je odabran na ovom natječaju pružit će operativnu tehničku pomoć srbijanskim državnim željezničkim tvrtkama – Infrastruktura železnice Srbije, Srbija vozu i Srbija kargu u uspostavi korporativnog modela te za komercijalno upravljanje aktivnostima.

Tehnička podrška podrazumijeva i pomoć u upravljanju ljudskim resursima, uključujući i plan smanjenja broja radnika.  Savjetnici će dati podršku Ministarstvu graditeljstva, transporta i infrastrukture i drugim nadležnim ministarstvima u ugovaranju ključnih ugovora sa željezničkim tvrtkama te u razvoju kapaciteta. HŽ Infrastruktura ima iskustva u procesima restrukturiranja koja je dosad prošla, smanjenju broja radnika, organizacijskim promjenama i liberalizaciji teretnog željezničkog prometa koja je u Hrvatskoj već stupila na snagu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close