HŽ Cargo duguje više od milijardu kuna, prijeti mu sudbina Gredelja?

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2012. u 09:17
PXL

Samo su kratkoročne obveze HŽ Carga veće nego ukupne obveze Gredelja i iznose 595,6 milijuna kuna, dok dugoročne obveze iznose 430,9 milijuna kuna.
.

HŽ Cargo, tvrtka koja je u travnju kupila od Diokija industrijski kolosijek za 17,4 milijuna kuna, što sad istražuje policija, uskoro bi mogla doživjeti sudbinu TŽV Gredelja koji je ovih dana otišao u stečaj, piše Večernji list.

Prema izvještaju o likvidnosti tvrtke, ukupne obveze HŽ Carga na kraju srpnja ove godine iznosile su više od milijarde kuna, navodi Večernji. Gredelj je otjeran u stečaj zbog 515 milijuna kuna dugovanja koja više nije mogao podmirivati. Samo su kratkoročne obveze HŽ Carga  veće nego ukupne obveze Gredelja i iznose 595,6 milijuna kuna, dok dugoročne obveze iznose 430,9 milijuna kuna. Cargo će uskoro preuzeti i dio obveza tvrtke Vuča vlakova, koja će biti podijeljena na Cargo i Putnički prijevoz, i to u iznosu 70 milijuna kuna. Unatoč tako ogromnom dugu, Cargo se u travnju  dodatno zadužio za još 15,4 milijuna kuna kako bi kupio sporni kolosijek od Diokija. Gredelj zapošljava 3300 radnika koji su otvaranjem stečaja ostali bez radnih mjesta, dok u Cargu radi više od 2500 ljudi. U izvješću se navodi i kako Cargo svoje obveze prema dobavljačima plaća prosječno u roku od 236 dana. Kratkoročna potraživanja Carga su mnogo manja od njegovih obveza i iznose 271,7 milijuna kuna.

Ukupni prihodi Carga u prvih sedam mjeseci iznosili su 491 milijun kuna i bilježe pad 8,5 posto, a tvrtka je u tom razdoblju ostvarila gubitak od 91 milijun kuna. Predsjednik uprave HŽ Carga rekao je za Večernji list da bi tvrtka mogla za dva mjeseca završiti kao Gredelj ukoliko se ne osiguraju dodatna novčana sredstva.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close