Hypo: Da bi sve teklo kako treba podmitili srpskog nogometaša

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2013. u 12:21
Tilo Berlin / EPA

Kredit težak 84 milijuna eura primarno je isplaćen britanskoj tvrtki Helios Properties, koja je za 68 milijuna kupila 100 tisuća kvadrata u Poslovnom parku Zagreb.

Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Tilo Berlin i još trojica dužnosnika banke pod istragom su zbog navodne pronevjere koja se odnosi na poslove s hrvatskim partnerima, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik banke. Osumnjičenima se predbacuje da su odobrili kredit ne poštujući pritom uobičajenu proceduru, pa čak ni upozorenje odjela u banci zaduženog za procjenu rizika.

>> Novi slučaj pronevjere u austrijskom Hypu povezan s hrvatskom tvrtkom

Iako je dio domaćih medija donio priču kako se radi o isplati hrvatskoj tvrtki koja se bavi nekretninama, istina je puno kompliciranija, s više međutransfera novca, piše Novi list. Kredit težak 84 milijun aeura primarno je isplaćen britanskoj tvrtki Helios Properties, koja je za 68 milijuna kupila 100 tisuća kvadrata u Poslovnom parku Zagreb. Helios, koji je Poslovni park kupio putem svoje tvrtke PPZ, novac je transferirao preko više računa, od kojih su neki bili i u off-shore oazama. Austrijski istražitelji sumnjaju kako je čak 23 milijuna eura putem 'zapelo' na za sada neotkrivenim računima, piše list.

Ukupna šteta nastala ovim poslom procjenjuje se na čak 95 milijuna eura, s tim da je već spomenutih 23 milijuna završilo direktno u nečijim rukama. U ovom poslovnom transferu se i potplaćivalo ljude kako bi čitav posao kupoprodaje i izdavanja kredita prošao bez problema. Ukupno 140 tisuća eura tako je promijenilo vlasnika, piše Novi list, a najveći dio iznosa otišao je za sada neimenovanom srpskom nogometašu. Dubinskom provjerom austrijski istražitelji su ustanovili da je Helios Properties svojevrsni fond iza kojeg stoje nepoznati vlasnici, a njihovo poslovanje i prije 2008. godine nije bilo najtransparentnije.

Komentirajte prvi

New Report

Close