Hypo će voditi glavnu riječ u pregovorima s Kazahstancima

Autor: Suzana Varošanec , 06. ožujak 2014. u 09:35
Nazire se izlaz za posrnulu tvrtku/FOTOLIA

U slučaju dokapitalizacije Dioki bi stekao oko 61% udjela u Dini, a unovčio bi ga za namirenje vjerovnika.

Privremeni Odbor vjerovnika Diokija u stečaju koji je bio sastavljen od sedam članova, tijelo koje je funkcioniralo od otvaranja stečaja, na prvoj skupštini vjerovnika u stečaju zamijenjeno je s peteročlanim Odborom vjerovnika. Na čelu mu je veliki vjerovnik Diokija i Dine – Hypo banka, koja ima hipotekarno osigurane tražbine, te nije sudjelovala u predstečajnoj nagodbi omišaljske tvrtke.

U Odboru vjerovnika još se nalazi po predstavnik države, odnosno Ministarstva financija -Porezne uprave, kao i bivših radnika Diokija, te dva koja predstavljaju male vjerovnike. Iz tih su redova u Odbor ušli predstavnici Grada Zagreba i Zagreb nekretnine (ZANE) u vlasništvu Zagrebačke banke. To je to novo peteročlano vjerovničko tijelo koje će imati glavnu riječ kad na red dođe pitanje vezano uz pregovore stečajne upraviteljice Marije Vujčić-Turkulin i za Dinu zainteresiranog kazahstanskog investitora. Potvrdila je to Poslovnom dnevniku stečajna upraviteljica koja će praktički prije svake bitne odluke konzultirati Odbor vjerovnika. "Skupština vjerovnika ovlastila me je da vodim pregovore, ali uz podršku Odbora vjerovnika.

 

1,5mlrd.

kuna tražbina dosad je priznato, a osporeno je gotovo 189 mil. kuna

To znači da za konkretne odluke neće trebati sazivati skupštinu, nego će  Odbor vjerovnika dati svoje mišljenje ili suglasnost. Po srijedi su velike odluke velikih vrijednosti", kazala je Vujčić-Turkulina dodajući da Dioki nije samo stopostotni vlasnik Dine, nego i njezin veliki vjerovnik.  Naime, kad je riječ o šansama za namirenje vjerovnika u stečaju Diokija iz udjela u Dini, Dina kao vlasništvo Diokija neće imati nikakvu vrijednost ako ne dođe do pokretanja njezine proizvodnje. Stoga, od šest odluka koje je donijela skupština vjerovnika na prvom stečajnom ročištu proteklog utorka znakovite su upravo one o Odboru vjerovnika i ovlastima stečajnoj upraviteljici da pregovora s predstavnicima kazahstanskog ulagača o njegovu ulasku u Dinu.

No, potencijalni novi vlasnik omišaljske tvrtke, iako će pregovorati sa stečajnom upraviteljicom Diokija, zapravo će odlučujuće razgovore voditi s Hypo bankom, i to u vezi Dine. Eventualni dogovor bit će pravi filter i za kasnije odluke, suglasnosti i mišljenja Odbora Vjerovnika Diokija vezane za pregovore stečajne upraviteljice. Pod uvjetom da se Hypo i potencijalni novi vlasnik Dine dogovore, uslijedila bi odluka o dokapitalizaciji Dine od strane Diokija, o čemu odlučuje Odbor vjerovnika. Iako se nekima može činiti da je čudno što tvrtka u stečaju dokapitalizira predstečajnog dužnika, stečajna upraviteljica potvrdila je takvu mogućnost. "U tom bi slučaju Dioki stekao oko 61 posto udjela u Dini, te bi ga unovčio za namirenje svojih vjerovnika", kazala je ona. Hep i Zaba, vjerovnici koji kao Hypo isto nisu sudjelovali u predstečajnoj nagodbi, prodali bi svoja potraživanja. 

Tražbine

Neispitano još 174 milijuna kuna

U stečaju Diokija ukupno je prijavljeno 1.996,436.093 kuna tražbina. Priznate su iznosu od 1,517 milijardi, a osporene zasad iznose 183,886 milijuna kuna. Rezervacije po članku 76. – uvjetne tražbine iznose 120 milijuna kuna. Što se tiče neispitanih tražbina, njih je preostalo u iznosu od 174,279 milijuna kuna. Do utvrđivanja konačnog iznosa tražbina vjerovnika bit će održano novo dodatno ročište. Prema riječima stečajne upraviteljice, radnicima je priznato 102 milijuna kuna tražbina, dok je osporeno 23 milijuna, i to iz razloga što su neke tražbine dva puta prijavljivane.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Povijesni put od INA – OKI – aja i DINE do nastanka DIOKIJA grupe:
– DIOKI d.d.
– DINA-Petrokemija d.d.
– Dioplin d.d.
– Adriaoil S.p.A.
– Kijac nekretnine d.d.
– Diokiplastika d.o.o.
1959.
– osnovana u Zagrebu Organsko kemijska industrija – OKI
1976.
– referendumom odlučeno o integraciji s INA – Industrijom nafte
– osnivanje DINA – Petrokemije sa sjedištem u Rijeci
1995.
– počela provedba programa restrukturiranja, osnivanje novih poduzeća-kćeri OKI-Kemikalija i OKI-Usluga
– osnivanje tvrtke INA-Polimeri d.o.o. u koju ulaze INA-OKI, DINA i Etilen (iz INA Naftaplina)
– osnovana vlastita služba vanjske trgovine
1999.
– tvrtka postaje dioničko društvo i upisuje kapital u iznosu od 2.021.029.000 kuna te mijenja naziv u DIOKI d.d.
2004.
– sredinom 2004. tvrtka DIOKI je privatizirana. Imenovana je nova Uprava i Nadzorni odbor, a većinski vlasnik postaje DIOKI Holding AG sa sjedištem u Švicarskoj

New Report

Close