Hypo banka osnažila Upravu kadrovima Raiffeisen banke

Autor: Ana Blašković , 10. siječanj 2016. u 22:00
Neslužbene informacije govore da u novoj Upravi neće biti ni Brane Golubića, glavne osobe za upravljanje rizicima i rizičnim plasmanima/Željko Lukunić/PIXSELL

Inače Hypo banku napuštaju i dosadašnji članovi Uprave Brane Golubić i Slawomir Konias.

Nakon što je nekoliko dana prije kraja godine za kormilom Hypo Alpe-Adria banke Teu Martinčić naslijedio Mario Žižek iz Raiffeisen banke (RBA), novi vlasnik odlučio se u novoj godini osloniti na svježi menadžment. Uz Žižeka na čelu, novo pojačanje šeste veličinom domaće banke je i njegov kolega iz RBA Ivan Jandrić. Iz Uprave odlaze dosadašnji članovi Brane Golubić i Slawomir Konias, dok u novom sastavu ostaje jedino Joško Mihić, doznaje Poslovni dnevnik.

Ivan Jandrić u Hypou će biti zadužen za poslovanje s pravnim osobama te malim i srednjim poduzetništvom što je posljednjih petnaest godina radio u RBA, gdje je obnašao dužnost izvršnog direktora za razvoj proizvoda u poslovanju sa pravnim osobama i građanstvom.

Odlazak dvojice visokorangiranih dugogodišnjih kadrova Raiffeisena Žižeka i Jandrića u konkurentsku banku, koja će pod novim vlasnikom i strategijom zasigurno prodorno krenuti na tržište, teško da je ikoga u RBA ostavio ravnodušnim. Posebno, ako se zna da je u sklopu prodaje Adventu i EBRD-u, banka većinu svog portfelja očistio iskazavši (primarno zbog švicarca) dvije milijarde kuna gubitaka u trećem kvartalu.

Aktivom od 27,2 milijarde kuna Hypo je praktički izjednačen sa SG Splitskom bankom, a prvi veći konkurent upravo joj je RBA. Tko će zamijeniti Slawomira Koniasa, glavnog direktora za operativne poslove (COO), kojem je mandat istekao krajem prosinca, još se pouzdano ne zna. No, iznenađenja ne bi trebalo biti kad je u pitanju Joško Mihić, glavni financijski direktor (CFO) banke koji je zanat brusio između ostalog u Deutsche Banku i Citigroupu, a za kojeg se čeka zeleno svjetlo regulatora za novi mandat.

Neslužbene informacije govore da u novoj Upravi neće biti ni Brane Golubića, glavne osobe za upravljanje rizicima i rizičnim plasmanima. Poput Mihića, i Golubića prati glas iznimnog stručnjaka, ključnog u procesu čišćenja rizičnog portfelja Hypoa uoči i tijekom prodaje banke. Raziđe li se eventualno s novom Upravom, njegovo iskustvo i znanje itekako su traženi u domaćem bankarskom sektoru.     

Komentirajte prvi

New Report

Close