Hypo banci priznato oko 35 mil.kn potraživanja od Monter Projekta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2012. u 15:36
Monter Projekt / PXL

Ukupna potraživanja vjerovnika iznose 113,4 miljuna kuna, a cjelokupna knjigovodstvena vrijednost Monter Projekta, višestruko je manja i iznosi oko 12 miljuna kuna.

U stečajnom postupku nad splitskom tvrtkom Monter Projekt u današnjem je nastavku ispitnog i izvještajnom ročištu najvećem vjerovniku Hypo Alpe Adria banci priznato svih oko 35 milijuna kuna potraživanja nakon što je ta banka dostavila dodatnu dokumentaciju koja je nedostajala na prvom ročištu održanom 12. rujna. Na današnjem je ročištu također zaključeno da se od Hotela Novi, kao najvećeg dužnika tvrtke Monter projekt, u ponovljenom stečajnom postupku nad Hotelima Novi tražiti povrat 40-ak milijuna kuna duga.

Stečajni upravitelj Dragan Bijelić također je rekao kako je nakon primitka dodatne dokumentacije priznao i cjelokupnu tražbinu od oko 4,7 miljuna kuna tvrtki Monter Polis, koja je tvrtka kćer Monter Projekta. Ukupna potraživanja vjerovnika iznose 113,4 miljuna kuna, a cjelokupna knjigovodstvena vrijednost Monter Projekta, koji se bavio monterskim poslovima u građevinarstvu, višestruko je manja i iznosi oko 12 miljuna kuna. Stoga su, kako su rekli stečajni upravitelj Bijelić i stečajni sudac Ivan Basić, mali izgledi da se obnovi poslovanje i rad tvrtke čijih je 48 radnika u srpnju ove godine dobilo otkaz.

Po Bijelićevim riječima mogućnosti podmirivanja potraživanja stečajnih vjerovnika zavise od stečajnog postupka nad tvrtkom Hoteli Novi koja Monter Projektu duguje 40-ak milijuna kuna.
Pojasnio je kako je na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Splitu dodatno istražio poslovne odnose tvrtke Orbis Holding iz Zagreba, vlasnika Brune Orešara, i tvrtke Hoteli Novi koja je najveći dužnik Monter Projektu u stečaju, rekavši kako je izglednije tražiti naplatu duga od Hotela Novi, a ne od Orbis Holdinga koji je izvorni vlasnik splitskog Monter Projekta.

Opunomoćenik skupine radnika stečajnih vjerovnika Zoran Kačić predložio je da stečajni upravitelj Bijelić uputi dopis Ministarstvu financija sa zahtjevom da država otpiše cjelokupna svoja potraživanja u stečajnom postupku nad Monter Projektom, koja iznose 40-ak milijuna kuna. Bijelić je rekao kako će se taj prijedlog naknadno razmotriti. Bijelić je također izvjestio kako je Trgovačkom sudu u Splitu podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka na splitskom tvrtkom Monter kako bi se pokušala naplatiti dugovanja koja ta tvrtka ima prema Monter Projektu, a ona iznose 28 milijuna kuna.

Danas je održana i skupština vjerovnika u stečajnom postupku nad Monter Projektom na kojoj je odlučeno da se formira petoročlani odbor vjerovnika. Stečajni sudac Ivan Basić je zaključujući skupštinu rekao da će datum novog ročišta, odnosno sjednice odbora vjerovnika, biti utvrđen naknadno.

Komentirajte prvi

New Report

Close