Hvale se prijevozom učenika, a ni riječ o Linićevim nagodbama

Autor: Suzana Varošanec , 26. prosinac 2012. u 22:01
Vlada se pohvalila poreznom reformom, no zaboravila spomenuti učinak porezne presije i veću nezaposlenost

Vlada svojom politikom donijela porast porezne presije što guši domaću potrošnju i ekonomiju, a iz infografike se sve to ne vidi, Hrvoje Zgombić.

Razočaranje Vlade sa slabim odazivom gospodarskih subjekata na Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, prema mišljenju poreznog stručnjaka Hrvoja Zgombića, dovelo je do toga da se Vlada tim zakonom ne hvali. Gorući gospodarski problem – nelikvidnost – i taj zakon uopće nisu spomenuti u infografici kojom je Vlada predstavila rezultate svojih prvih 365 dana djelovanja. Na svojoj internetskoj stranici Vlada je gotovo kao lopatom nabacala cijeli niz poteza: zahvate u porezni sustav i objavljivanje liste poreznih dužnika, uvođenje besplatnog školovanja za redovne studente, stupanje na snagu Zakona o fiskalizaciji uz bok su sa Zakonom o potpomognutoj oplodnji i sufinanciranju prijevoza učenika. Problem je, čini se, u tome što nisu razvrstani po kriterijima jačanja konkurentnosti i institucija te provođenja reformi važnih za ekonomiju, te što nema riječi o brodogradnji, nastavku privatizacije, te 44 milijardi kuna teškoj nelikvidnosti.

Pogrešno predstavljanje
Zgombić podsjeća da se na Vladinoj sjednici još prije desetak dana čulo da je ministar Slavko Linić razočaran time što se za predstečajnu nagodbu javilo svega 200-njak subjekata, dok se istodobno očekivalo više od 20 tisuća. "Osobno nisam iznenađen sa slabim odazivom, a logično je da se Vlada s time ne ponosi. S jedne strane vjerovnicima goleme probleme stvara pritisak nelikvidnosti, a s druge strane sada je dodatne probleme stvorio sam zakon koji u najvećoj mjeri štiti dužnike, a neće riješiti nelikvidnost. Vjerovnike tjera, primjerice, da ulaze u temeljni kapital dužnika i bave se djelatnostima koje nisu njihov core biznis što je za njih loše", kazao je Zgombić dodavši da Vlada pogrešno predstavlja poreznu politiku prebacivanja tereta s gospodarstva na građane (porast PDV-a s 23 na 25 posto) navodeći da je neutralna za gospodarstvenike. "Postoji izravna veza između povećanja PDV-a i porasta nezaposlenosti što je mjerljivo i za naše prilike ove godine", rekao je Zgombić zaključivši da je Vlada svojom politikom donijela porast porezne presije što guši domaću potrošnju i ekonomiju, a iz infografike se sve to ne vidi. Ekonomist Željko Lovrinčević smatra da nijedna Vlada dosad nije imala ovoliko slabe rezultate u prvoj godini mandata na što upućuje rušenje kreditnog rejtinga na razinu smeća, ponajveći gubitak konkurentnosti na ljestvici "Doing business" te mali broj zaposlenih osoba.

Pojačani PR
"Vlada pokušava dio toga promjeniti pojačanim PR-om što može pomoći u domaćim političkim prilikama, ali u odnosu na inozemne vjerovnike time neće ništa postići. Od svega što je Vlada navela moguće je navesti tri puta više stvari koje su trebale biti napravljene, a nisu jer su izostavljene važne reforme. Svi podaci koji pokazuju mjerljivu ekonomsku aktivnost ukazuju na radikalno pogoršanje situacije: rekordna je inflacija što snižava standard građana, a dramatično su povećana nenaplaćena potraživanja od građana, dok je naplaćeno 202 milijuna kuna što je manje od pola posto svih dugovanja", kazao je Lovrinčević zaključivši da povećana pravna neizvjesnost odbija investitore. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

ovaj raskorak imeđu očekivanih 20.000 subjekata u nagodbi, i dobivenih 200 skoro bi se mogao uzeti kao brojčani pokazatelj sposobnosti i znanja vlade, oni imaju taman 1% potrebnih intelektualnih i stručnih kapaciteta da išta naprave, tj. da bi se nešto napravilo treba biti stoput pametniji i stručniji od milanovića i linića, što opet nije neki doseg jer su oni dno dna.

razlika:

ne znam i ne znam da ne znam – milanovićeva vlada

ne znam i znam da ne znam – kosoričina vlada

Zoki je čisti bezveznjak što je razvidno iz svakog njegovog koraka i pojavljivanja. Ključni problem je izbjegavanje glavnih problema (teritorijalni preustroj, smanjenje broja službenika, ukidanje agencija i td.)

Teško je na proteklu godinu rada Vlade nešto pohvalno kazati. Osim bezidejnosti, meni osobno najviše smeta jedna totalna bezosjećajnost i drskost samoga pewmjera i većine ministara. Da nam cvjetaju ruže onda bi takvo ponašanje i mogli opravdati. A ovako, promašaj na promašaj i ne prihvaćati kritiku. Znam samo jedno. Dobro nam se ne piše.

New Report

Close