“Hvala vam na ispruženoj ruci’

Autor: Večernji list , 12. lipanj 2018. u 07:00
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Plenković rekao je da je pomoć bosanskohercegovačkim Hrvatima prioritet ove Vlade, ali da je ona i nadstranačko pitanje

Jedna od najtragičnijih epizoda u proteklom ratu za Hrvate Bosne i Hercegovine, posebno one iz Bosanske Posavine, bila je uništenje franjevačkog samostana Plehan koji je danas smješten u tamošnjem entitetu Republika Srpska.

Na današnjoj donatorskoj večeri u zagrebačkom hotelu Panorama, na kojoj se okupio vrh hrvatske politike iz obje zemlje, uključujući premijera Andreja Plenkovića i člana predsjedništva susjedne BiH Dragana Čovića, skupljala su se sredstva za obnovu tog samostana. Prisutne je okupio Ivan Tolj iz Styrije čiju su ulogu redom svi naglašavali.

– Važno je da Plehan ima samostan, kako bi franjevci mogli na tom prostoru dostojno u njemu proživjeti svoj radni i životni vijek. Nema goreg osjećaja od toga da čovjek misli da su ga svi zaboravili i zato vam hvala na ovoj ispruženoj ruci – rekao je vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Premijer Plenković rekao je da je pomoć bosanskohercegovačkim Hrvatima prioritet ove Vlade, ali da je ona i nadstranačko pitanje, dok Dragan Čović smatra da nije lako biti manjina u Bosni i Hercegovini gdje god je to slučaj za bilo koji narod.

– Što napravimo bolji život manjini na nekom području, bit će nam svima bolje – rekao je Čović i dodao da se nada da će se za godinu dana organizirati i večer zahvale zbog realiziranog projekta koji je sve okupio. Osim samostana, obnavljaju se i zvonik te muzejski prostor ovog izrazito važnog mjesta u Bosanskoj Posavini.

Komentirajte prvi

New Report

Close