HUS kreće u ujedinjavanje s URSH-om

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2013. u 15:56
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Promjena imena i novi statut dogovoreni su još početkom godine, kada su se dvije sindikalne središnjice odlučile ujediniti,

Hrvatska udruga sindikata (HUS) na današnjem je 9. saboru donijela odluku o promjeni imena u Hrvatsku udrugu radničkih sindikata (HURS) i usvojila novi statut, čime je širom otvorila vrata procesu ujedinjenja s Udrugom radničkih sindikata Hrvatske (URSH), koji bi trebao biti dovršen do kraja godine.

Promjena imena i novi statut dogovoreni su još početkom godine, kada su se dvije sindikalne središnjice odlučile ujediniti, budući da im je zbog novog Zakona o reprezentativnosti prijetila marginalizacija na sindikalnoj sceni.

Utvrđivanje reprezentativnosti središnjica po novom zakonu pokazalo je da HUS i URSH ne zadovoljavaju kriterij od najmanje 50.000 članova, pa je u prebrojavanju radi sudjelovanja u radu novog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) URSH "posudio" HUS-u dva svoja sindikata, Sindikat policije Hrvatske i Hrvatski liječnički sindikat, kako bi HUS zadržao mjesto u novom sazivu GSV-a.

To pokazuje da je Zakon o reprezentativnosti, koji su upravo sindikati najviše kritizirali, ipak polučio pozitivne pomake jer je pokrenuo proces ujedinjavanja i okrupnjavanja hrvatske sindikalne scene, poručio je sindikalcima ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je bio gost na HUS-ovu saboru.

Mrsić je samokritično priznao da je u dosadašnjim odnosima vlasti i sindikata bilo "određenih manjkavosti i nerazumijevanja", zbog čega se nije vodio pravi socijalni dijalog, te da su neki zakoni upućeni u saborsku proceduru bez da se o njima očitovao GSV.

No, to je prošlost a Vlada je sada u potpunosti okrenuta prema socijalnom dijalogu i partnerstvu, pogotovo sa središnjicama kao što je HUS, koji okuplja radnike realnog sektora koji su dosad podnijeli najveći teret krize – od 2008. taj sektor izgubio je 180.000 radnih mjesta, poručio je Mrsić.

Najavio je nastavak reforme radnog zakonodavstva, kako bi se olakšalo zapošljavanje na hrvatskom tržištu rada, te zajednički rad na postizanju sporazuma o socijalnom miru, koji bi potvrdio zrelost socijalnih partnera da mirno rješavanju sva sporna pitanja.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, koji će nastaviti obavljati tu dužnost do kongresa ujedinjenja dviju središnjica na kojem će biti izabrano novo vodstvo, izrazio je nadu da će skora obnova rada GSV-a podići razinu socijalnog dijaloga i omogućiti postizanje konsenzusa socijalnih partnera oko reformi za izlazak iz krize.

Vlada se trudi, ali rezultati izostaju, ocijenio je Matijašević te se ponovno obrušio na banke jer im, kako je ustvrdio, u krizi jedinima "cvjetaju ruže".

Jedini iz vlasti koji se usuđuje suprotstaviti bankarskom lobiju je ministar financija Slavko Linić, no u toj borbi, sudeći po medijima, ne uživa nikakvu podršku, rekao je Matijašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close