HURS zaziva izbore jer je Hrvatska dotakla gospodarsko dno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2014. u 13:09
Ozren Matijašević. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

“Ova godina je valjda pokazatelj da ovako više ne može, da treba promijeniti način gospodarenja, angažirati stručne ljude, a ne stranačke aparatčike”, poručio je Matijašević.

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) ocijenila je u petak da se Hrvatska u godini na izmaku našla na samom gospodarskom dnu prikovana nemilosrdnim brojkama, a s obzirom da od Vlade ne očekuje nikakav oporavak zaziva izbore već na početku iduće godine.

Predsjednik te sindikalne središnjice Ozren Matijašević rekao je na konferenciji za novinare da Hrvatska i šestu godinu zaredom završava u recesiji, pri čemu BDP nezaustavljivo pada, raste broj blokiranih građana i smanjuje se broj radnih mjesta.

Dodao je da više ni uglađeni diplomati ne skrivaju zgražanje nad činjenicom da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja je loše iskoristila članstvo u EU i privukla nedovoljno sredstava iz europskih fondova.

"Ova godina je valjda pokazatelj da ovako više ne može, da treba promijeniti način gospodarenja, angažirati stručne ljude, a ne stranačke aparatčike", poručio je Matijašević.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je brojka nezaposlenih puno veća od službene i po nekim procjenama iznosi pola milijuna, a samo je u listopadu bilo 1,4 posto manje zaposlenih nego mjesec ranije. Hrvatsku je, kaže, u zadnjih pet godina napustilo 150.000 mladih ljudi, a 320.000 blokiranih građana duguje 29 milijardi kuna.

Čelnik HURS-a zaključio je kako je politika investicija pogrešna jer su investicije pokazale još izraženiji pad od 3,6 posto, dok je osobna potrošnja građana pala za 1,1 posto. Osim toga, kaže, državni dug je u 2014. porastao na više od 250 milijardi kuna.

Osim toga, Hrvatska se plasirala i na neke nepopularne ljestvice u svijetu pa se na Bloombergovoj listi "21 najbjednija zemlja svijeta" našla na sedmom mjestu, dok ju je britanski The Economist svrstao među deset najgorih ekonomija u 2014.

Matijašević smatra da se Hrvatska mora izdići iznad stranačkih interesa i politikanstva, a samo jaka vlada stručnih ljudi s promišljenim gospodarskim programom i poticanjem proizvodnje može je početi izvlačiti s dna.

Čelnik HURS-a ne očekuje da će se sa sadašnjom vladom dogoditi ikakav oporavak u idućoj godini već još ubrzaniji pad jer je, kaže, "dokazala nestručnost i nesposobnost i, ono što posebno upada u oko, bahatluk".

"Dovoljno je iz dana u dana pratiti izjave premijera i sve je jasno", rekao je Matijašević koji Zoranu Milanoviću zamjera što, nakon što nije otišao u Beograd na susret s kineskim čelnicima, ne šuti, već otežava gospodarskoj diplomaciji kontakte s Kinezima, koji su svjetska velesila.

Komentirajte prvi

New Report

Close