HURS traži da se i poduzetnike rastereti od CHF kredita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2015. u 13:56
Foto: Marko Prpić / Pixsell

U pismu se navodi da HURS pozdravlja napore Vlade i iščekuje konačno rasterećenje građana od ovog nepravednog kreditnog jarma.

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) u otvorenom pismu upućenom u ponedjeljak premijeru Zoranu Milanoviću pohvalila je inicijativu za rasterećenje građana od nepravednih kredita vezanih uz švicarski franak (CHF), zatraživši da to rasterećenje obuhvati i pravne osobe.

U pismu se navodi da HURS pozdravlja napore Vlade i iščekuje konačno rasterećenje građana od ovog nepravednog kreditnog jarma. "Ono što nas zabrinjava jest činjenica da bi, sudeći po najavama, konverziju kredita iz švicarskog franka u eure te otpis dijela glavnice mogle očekivati isključivo fizičke, dakle, ne i pravne osobe. To može dovesti do nezgodne i teško opravdive situacije da poduzetnik, koji posluje posredstvom obrta, ima pravo na kreditno rasterećenje, dok njegov kolega, koji se odlučio osnovati društvo s ograničenom odgovornošću to pravo neće imati", kaže se u pismu koje potpisuje predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Dalje se ističe da bi takva praksa bila nepravedna, a upitna bi bila i ustavnost takvoga rješenja. "Ako su uvjeti kredita u francima bili nepravedni, a pred zakonom smo, temeljem Ustava svi jednaki, onda su uvjeti nepravedni prema svima te svakoga treba rasteretiti kreditnih obveza u jednakom omjeru", navodi se u pismu.

Ako se, pak, sagledaju socijalni učinci ove mjere, radniku koji ima takav kredit ona će donijeti prijeko potrebno rasterećenje dijela plaće kojim neće više morati otplaćivati nepravedni kredit, no trgovačko društvo u kojem radi, bez takvog rasterećenja, možda ne bude više u stanju isplaćivati mu plaću, što mu nipošto nije u interesu.

"Bilo bi uistinu žalosno da svi napori, pregovori i svi očekivani pozitivni učinci ove inicijative padnu u drugi plan zbog parcijalnosti konačnog rješenja koja očito prijeti. Složit ćete se da bi bi, primjerice, ministru Marasu bilo teško objasniti zašto mu pola resora udovoljava uvjetima za primjenu kreditnog rasterećenja, dok druga polovica ostaje pod jarmom kredita u francima", stoji u pismu.

Iz HURS-a navode da vremena za proširenje primjene ove mjere ima dovoljno, a nadaju se da će biti i sluha za njihovu inicijativu "jer kao što gospodarstvo počiva na osobnoj potrošnji radnika i građana, tako i osobna potrošnja počiva na zdravom gospodarstvu", zaključuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close