HURS optužuje Josipovića da “odlučno šuti” o izmjenama ZOR-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. veljača 2014. u 13:22
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) optužila je danas predsjednika Republike Ivu Josipovića da “odlučno šuti” o izostanku socijalnog dijaloga u proceduri izmjena Zakona o radu (ZOR), te ocijenila kako je žalosno što on tu nije “prepoznao oblik svoje odgovornosti”.

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) optužila je danas predsjednika Republike Ivu Josipovića da "odlučno šuti" o izostanku socijalnog dijaloga u proceduri izmjena Zakona o radu (ZOR), te ocijenila kako je žalosno što on tu nije "prepoznao oblik svoje odgovornosti".

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević time je nastavio prepirku čelnika sindikalnih središnjica s Josipovićem koja je počela jučer kada su sindikalni čelnici prozvali Josipovića da nije reagirao na "demontažu socijalnih prava" koju izmjenama ZOR-a žele provesti Vlada i Hrvatska udruga poslodavaca.

Josipović im je odgovorio da sindikati imaju svoje predstavnike u Vijeću za socijalnu pravdu Predsjednika RH, no od njih nikada nije došao zahtjev da se o izmjenama ZOR-a raspravlja u Vijeću, te da nikada nisu tražili da ga upoznaju sa svojim stavovima, niti su tražili njegovo mišljenje.

"Evo, ušli smo u fazu kada je Zakon pred usvajanjem, kada sindikati najavljuju i neki generalni štrajk, i evo sada su se sjetili da prozivaju zašto se nije napravilo ovo ili ono", poručio je Josipović.

HURS pak danas u priopćenju Josipoviću skreće pozornost da mu Ustav nalaže brigu za ujednačeno i djelotvorno funkcioniranje vlasti, te ga podsjeća da je u bezbroj navrata javno isticao zalaganje za kulturu dijaloga i pravednosti, te socijalnu pravdu.

"U nebrojenim primjerima pokazali ste da imate moć nametnuti dijalog kao rješenje, stoga nam je krajnje neprihvatljivo da u proceduri donošenja ZOR-a, kada je potpuno izostao socijalni dijalog na najvišoj državnoj razini, već duže vrijeme odlučno šutite", ističe HURS.

Žalosno je da u ovom sporu kao socijalno osjetljiv čovjek, što ste isticali u predizbornom programu, niste reagirali, a to pokušavate pravdati time da sindikati nisu od Vas tražili reakciju, što je dokaz da niste prepoznali oblik svoje odgovornosti, poručuje HURS Josipoviću.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nova pravednost na djelu. By KPJ

New Report

Close