HUP želi moratorij na novi zakon o razminiranju

Autor: Saša Paparella , 18. travanj 2016. u 22:00
Dražen Jakopec, HCR/N. Čutuk/PIXSELL

Primjenu Zakona o protuminskom djelovanju odgoditi do početka 2017., a rok za razminiranje RH produljiti kako bi se taj posao obavio po pravilima struke, traže HUP-ovci.

Zakon o protuminskom djelovanju donesen je lani usprkos svim upozorenjima struke i proturječan je sam sebi. Zbog njega će doći do poskupljenja razminiranja, a nastat će i dodatni troškovi rada HCR-a i MUP-a, upozoravaju u HUP-ovoj Udruzi poslodavaca humanitarnog razminiranja, jednoj od triju udruga koja okupljaju poslodavce iz tog sektora.

Navodeći da takav zakon iziskuje dodatno zapošljavanje u Hrvatskom centru za razminiranje (HCR), poslodavci se zalažu za odgodu njegove primjene do 1. siječnja 2017. i za pokretanje žurnih izmjena i dopuna Zakona kako bi se osigurali uvjeti za njegovo provođenje. "Struka humanitarnog razminiranja izuzetno je nezadovoljna zakonskim rješenjima koja poskupljuju razminiranje. Stanje nije zadovoljavajuće unatoč dostatno osiguranim financijskim sredstvima.

Cijena poslova humanitarnog razminiranja smanjena je ispod razine ekonomske isplativosti, što je izazvano netransparentnošću upravljanja sustavom humanitarnog razminiranja, kao i netransparentnošću kriterija definiranja cijene i ocjenjivanja postupaka javne nabave u humanitarnom razminiranju od strane HCR-a. Napominjemo kako je produžetak roka za razminiranje Hrvatske, koji je određen za 2019., potreban zato da se razminiranje provede sukladno pravilima struke, a ne ishitreno zbog ispunjenja administrativno zadanog cilja.

Cilj je ne ugroziti kvalitetu razminiranja i drugih aktivnosti kojima se smanjuje minski sumnjiva površina te, što je najvažnije, ne dovesti u opasnost ljude koji će koristiti te površine", kažu HUP-ovci, koji se zalažu i za to da se ravnatelj HCR-a ubuduće izabire temeljem raspisanog javnog natječaja. Napominju da "postoji velika kriza u odnosima na relaciji Upravno vijeće – Ured Vlade za humanitarno razminiranje i vodstvo HCR-a, što utječe na cijeli sustav protuminskog djelovanja". Traže reviziju dosadašnjeg rada te sveobuhvatnu promjenu sustava funkcioniranja u području protuminskoga djelovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close