HUP želi izmjene, Linić spreman na ustupke

Autor: Suzana Varošanec, Marija Brnić , 23. veljača 2014. u 22:00
Thinkstock

Najveći teret predstečaja snosili su lani dobavljači koji će naplatiti tek 41 posto, dok će država naplatiti čak 69 posto potraživanja.

Nakon što je ministar financija Slavko Linić na izvanrednoj konferenciji zatražio očitovanje poslodavaca o predstečajnim nagodbama, Hrvatska udruga poslodavaca jasno je poručila kako nikada nije bila protivnik tog Zakona, ali traže njegove korekcije zbog zaštite vjerovnika.

Izmjene Zakona u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, povjeravanjem sudovima da prikupljaju prijave tražbina i utvrđuju ih, prvi su Linićevi ustupci pravnicima. Iako je premijer Zoran Milanović potvrdio da će zakon biti privremen, nagađa se da će uz podršku struke izvesti korjeniti zaokret, pa i da predstečaj u cijelosti prijeđe u sudsku nadležnost. U svakom slučaju, nakana Vlade da reformira Zakon podudarna je s očekivanjima poslodavaca. Namjeru zakonodavca, rješavanje nagomilanih problema i dugovanja u gospodarstvu, i dalje ocjenjuju dobrom. No, sporno je, ističu, što o pravima vjerovnika ne odlučuje novisni i nepristrani sud.

"Nagodbe provode vijeća koja imenuje ministar financija; o žalbama odlučuje Ministarstvo financija, koje se u postupcima pojavljuje i kao vjerovnik, a nema jasnih kriterija na temelju kojih država otpisuje svoja potraživanja pojedinom dužniku", zamjera HUP.Prema HUP-u treba prekinuti s praksom učestalih izmjena zakona, te sveobuhvatnom intervencijom omogućiti pravnu sigurnost svih dionika. Ona bi trebala donijeti i šire ovlasti povjerenika u ispitivanju tražbina, omogućiti vjerovnicima osporavanje tražbina, te uvođenje novog tijela koje bi štitilo zajedničke interese vjerovnika i imalo ovlasti procjene valjanosti plana restrukturiranja. Ključni zahtjev HUP-a glede zaštite prava vjerovnika uživa podršku pravne struke. Ipak, pravnici bi da predstečaj prijeđe u cijelosti u nadležnost Trgovačkih sudova.

Akademik Jakša Barbić, primjerice, svoju će analizu nekolicine ključnih normi predstečajnog zakona koje omogućuju zlouporabe iznijeti u utorak pred Nacionalnim vijećem za borbu protiv korupcije u Hrvatskom saboru. Ne ulazeći u pojedinačne slučajeve, nego na razini potencijalnih malverzacija zahvaljujući manjkavim zakonskim rješenjima, Barbić će među ostalim istaknuti fazu prijave, odnosno osporavanja tražbina, te njihovog otpisivanja. Pred Vijećem će govoriti i profesorica Jasnica Garašić, te umirovljeni profesor Mihajlo Dika. On je još lani prognozirao da će cijeli postupak predstečajne nagodbe brzo morati završiti u nadležnosti sudova. Potrebu za predstečajem, ali uz potrebne zakonske izmjene, opravdavaju brojke iz dosadašnjih postupaka.

Tako je u prvoj godini primjene spašeno 12.749 radnih mjesta kroz 594 nagodbe, od čega oko 8000 u malim i srednjim tvrtkama. Ukupni otpisi iznose sedam milijardi kuna, a osam milijardi izvršava se kroz nagodbu. Time bi državni vjerovnici naplatili 69 posto tražbina, a banke 62 posto. Najveći teret predstečaja snose dobavljači – naplatit će tek 41 posto potraživanja. Ukupan nagođeni iznos je 53 posto, dok je u stečaju, prema studiji Svjetske banke, tek 30 posto, s time da država ubere svega 10 posto. Zajedno s dugotrajnošću stečajeva Hrvatsku to stavlja u rang izrazito nekonkurentnih zemalja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close