HUP za ukidanje novog JOKP-a, podržava Marića

Autor: Suzana Varošanec , 26. listopad 2016. u 22:01
Ministar financija Zdravko Marić/P. Macek/PIXSELL

Odluka ministra financija velike i srednje poduzetnike lišava i (više)milijunskog troška prilagodbe.

Hrvatska udruga poslodavaca podržava najnoviju odluku ministra financija Zdravka Marića, koja tangira sve velike i srednje poduzetnike te ih lišava i (više)milijunskog troška prilagodbe.

Ministarstvo financija, naime, predlaže Izmjene i dopune Zakona o računovodstvu, kojima se ukida obvezna primjena Jedinstvenog okvirnog kontnog plana (JOKP) od 1. siječnja 2017. godine. To znači da su prihvaćeni prijedlozi poslodavačke udruge, iz koje podsjećaju da su više od godinu dana apelirali na nužnost za odustajanjem od uvođenja JOKP-a iz niza razloga, u prvom redu zato što bi implementacija JOKP-a zahtijevala značajna materijalna sredstva poduzetnika, a za najveće tvrtke ovaj iznos dosezao bi višemilijunske iznose.

Također, kako tvrde neki revizori, alterntive nije ni bilo jer bi u suprotnom slučaju tvrtke, kažu, radije plaćale kazne od oko 100.000 kuna. Kako navode iz HUP-a, implementacija JOKP-a uzrokovala bi dugotrajne višemjesečne pripreme za uvođenje novih IT rješenja što bi iziskivalo dodatni angažmana radnika, ali i vanjskih suradnika. Uvođenje JOKP-a, pak, ne doprinosi povećanju konkurentnosti ni transparentnosti, a neminovno bi došlo do smanjenog opsega investicija u razvoj i dovelo do zastoja značajnih projekata, tvrde.

Smatraju da su postojeći kontni planovi prilagođeni potrebama zakonodavstva i manadžmenta, ali "i da u potpunosti, jednoznačno i na transparentan način osiguravaju izvještavanje u skladu s računovodstvenim standardima (HSFI i MSFI)". 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve je super Marić rekao , svima će biti bolje i imat će za potrošiti više .

A gdje je Kvaka 22 ?

Ljudi moji tko će to sve platiti ?

27 + 9 + 1,8 miliardi u ovoj 2017. godini koja nam dolazi.

Da probam pogoditi , platit ćemo mi koji i inaće plaćamo te poreze najveće na svijetu ?

New Report

Close