HUP: Ustavni sud ukinuo retroaktivno oporezivanje dividende

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2014. u 10:24
Thinkstock

Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je u petak da je Ustavni sud ukinuo dva članka zakona o porezu na dohodak, koji se odnose na retroaktivno oporezivanje dividende i udjela u dobiti.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je u petak da je Ustavni sud ukinuo dva članka zakona o porezu na dohodak, koji se odnose na retroaktivno oporezivanje dividende i udjela u dobiti.

HUP je izvijestio da je polovicom lipnja Ustavni sud Republike Hrvatske donio odluku o pokretanju postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak s Ustavom, a sukladno tome ukinuo 6. i 8. članak tog zakona, koji se odnose na oporezivanje dividende i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu.

HUP podsjeća da je Ustavni sud u rujnu prošle godine već donio odluku o ukidanju članka 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak iz ožujka 2012., kojim je ponovno uvedeno oporezivanje udjela u dobiti i dividendi.

Takvu je odluku Ustavni sud obrazložio činjenicom da se njime dovodilo u neravnopravan položaj obveznike poreza na dohodak, kojima dividenda ili udio u dobiti na temelju udjela u kapitalu nisu isplaćeni do 1. ožujka 2012., u odnosu na one kojima su isplaćeni, iako su ostvareni po istoj pravnoj osnovi u razdoblju između 1. siječnja 2005. i 1. ožujka 2012. u kojem nije bilo obveze plaćanja poreza na dividende i udjele u dobiti.

Nakon ove odluke Ustavnog suda, zakonodavac je novim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak na utvrđenu neustavnost reagirao tako da je poreznu obvezu vezao uz trenutak donošenja odluke o isplati dividende i udjela u dobiti.

Smatrajući da se time samo produbljuje već utvrđena neustavnost, HUP je zatražio ocjenu suglasnosti s Ustavom i posljednjeg Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

„HUP-ovo je mišljenje da je u svakoj varijanti retroaktivno oporezivanje nedopustivo i u suprotnosti s Ustavom“, zaključuje udruga poslodavaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close