HUP tek rubno o minimalcu za doprinose

Ministar Zdravko Marić u intenzivnim je raspravama sa socijalnim partnerima/Tomislav Miletić/PPIXSELL Ministar Zdravko Marić u intenzivnim je raspravama sa socijalnim partnerima/Tomislav Miletić/PPIXSELL

Nakon što je s poslodavcima raspravljao o poreznom paketu, ministar Marić danas će o njemu i sa sindikatima.

Već na poluvremenu javne rasprave o zakonskim izmjenama koje prate novi porezni paket neke su korekcije izvjesne.

Među njima je prijedlog povećanja koeficijenta za obračun minimalnog iznosa doprinosa vlasnika tvrtki koji su u njima ujedno direktori ili uprava. Iako su se s tim u vezi vrtjele i računice koje ne stoje (o 10-11 tisuća kuna minimalno potrebnih svaki mjesec za plaću i doprinose), friške poduzetnike s "neuhodanim" prihodima nastojat će se zaštititi.  Zasad se, doduše, ne zna kako će se točno pokušati "izoštriti nišan".

Ali, izvjesno je da će se pokvariti računica onima s ugovorima na nepuno radno vrijeme koji isplaćuju simbolične plaće uz još simboličnije uplate doprinosa, a istodobno si isplaćuju desetke tisuća kuna dobiti mjesečno.  Kako bilo, to je bilo tek rubna tema sastanka ministra Zdravka Marića i Hrvatske udruge poslodavaca. HUP-ovce više zanima "šira slika".

 

110 komentara

stiglo je na nacrte zakona, a 70 ih se referira na minimalni koeficijent za doprinose

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kaže kako probleme poduzetnika ne može rješavati samo resor financija. Poslodavci, kaže, žele dati veće plaće radnicima, "ali to je moguće samo ako im se smanje porezni i parafiskalni nameti". I predloženo dizanje osnovice doprinosa za zdravstvo bilo bi im u redu ako bi se istodobno provodila reforma zdravstva. Dodatni prostor rasterećenja poslodavaca u HUP-u vide u sferi toplog obroka, naknada za Božić i Uskrs, 13-toj plaći i slično. Ministar Marić danas bi trebao razgovarati i s predstavnicima sindikata.

Na neka pitanja oni sigurno gledaju drukčije nego poslodavci, ali oko proširenja liste proizvoda s nižom stopom PDV-a i jedni i drugi ne bi imali ništa protiv da je i dulja. To se i glasno propituje za npr. mliječne proizvode, ogrjevno drvo i slično. Kod PDV-a se tek očekuje prateći pravilnik, što će biti "velika knjiga", a precizne klasifikacije (npr. što je svježe, što rashlađeno, a što smrznuto meso) bitno će  utjecati i na domete sniženih stopa.

Inače, u e-savjetovanju dosad je pristiglo 110 komentara na zakone, a njih 70 odnosi na direktorske minimalce za doprinose. Kod poreza na dohodak najviše su nezadovoljstva pokazali  iznajmljivači u režimu paušalnog oporezivanja koji se boje višestrukog povećanja nameta i samovolje jedinica lokalne samouprave koje se, kažu, istodobno ne bave previše iznajmljivanjem na crno.  U zagovaranju rasterećenja rada i dohodaka, zanimljivo je pak da dio komentatora priziva prebacivanje poreznog opterećenja na imovinu tj. porez na nekretnine od kojega je Vlada odustala.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!