HUP strankama: Ovi su izbori zadnja šansa za Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 26. svibanj 2015. u 21:59
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a/Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatsku investitori još zaobilaze jer ne vide uvjete za stvaranje profita, poduzetnici se bore sa šumom propisa koji se prebrzo mijenjaju, upozorio je Majetić.

U hrvatskom društvu vode se nebitne rasprave, dok gospodarstvo stagnira, a narod je siromašan.

Predstojeći izbori za Hrvatsku su zadnja šansa da Hrvatska samostalno odluči o svojoj budućnosti, upozorila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja je u utorak političkim strankama uputila 16 pitanja uoči parlamentarnih izbora. Pitanja se odnose na uvjete poslovanja poduzetnika i poslovne klime, a HUP od stranaka očekuje konkretne odgovore koji će biti sastavni dio ekonomskih programa. HUP zanima kako će buduća vlast poštovati fiskalno pravilo i provesti fiskalnu konsolidaciju, kad i kako misle promijeniti teritorijalni ustroj države i provesti reformu javne uprave, kako će već u prvoj godini mandata ukloniti najveće administrativne i investicijske barijere te kada će i kako smanjiti poreze i neporezna opterećenja.

Pitaju potom što će učiniti na poboljšanju pravosuđa, povećanju učinkovitosti državnih poduzeća i korištenja državne imovine, te omogućavanja pružanja javnih usluga privatnicima. Poslodavce zanima kako političari vide reformu tržišta rada i obrazovanja te kako kane srediti mirovinski i zdravstveni sustav. Pitaju stranke i kako će se nositi s nepovoljnim demografskim trendovima i nedostatkom radne snage, kako će osigurati energetsku dostupnost i sigurnost uz ekološku održivost te kako će poticati znanost i inovativnost. Važno im je i kako stranke planiraju razviti kulturu dijaloga, afirmirati izvrsnost i poticati poduzetništvo, te iskoristiti članstvo Hrvatske u NATO-u i EU-u.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić podsjeća da je HUP i prije prošlih parlamentarnih izbora strankama uputio svoja pitanja, a da su ona riješena, kaže, danas bismo imali gospodarski rast između 3 i 4 posto. Majetić upozorava da bi se Hrvatska, ne prestane li trošiti više nego što zarađuje, mogla naći pred zidom, kad kreditori neće posuđivati bez visokih kamata. Ističe da Hrvatsku investitori još uvijek zaobilaze jer ne vide uvjete za stvaranje profita te da se poduzetnici bore sa šumom propisa koji se prebrzo mijenjaju. Usto, poslodavce još prati stigma kriminalaca, pa se javnost opire privatizaciji te uz ostalo pet tisuća objekata na Jadranu ne ugošćuje turiste. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić poručio je HUP-ovcima da se više ponašaju kao oporba nego kao partner Vladi, pozivajući čelnike Udruge da više sudjeluju u pripremnim aktivnostima Vlade.

Komentari (2)
Pogledajte sve

12. uvozom radne snage

16 ključnih pitanja HUP-a parlamentarnim strankama :

1. Kako ćete se obvezati na poštivanje fiskalnog pravila te kako ćete provesti fiskalnu konsolidaciju?

2. Kada i kako ćete promijeniti teritorijalni ustroj zemlje?

3. Kada i kako ćete provesti reformu javne uprave?

4. Hoćete li u prvoj godini mandata otkloniti najveće administrativne i investicijske barijere?

5. Kada i kako ćete smanjiti porezna i neporezna opterećenja poslovnog sektora?

6. Kada i kako ćete reformirati pravosuđe i unaprijediti kvalitetu propisa

7. Kada i kako ćete povećati efikasnost državnih poduzeća i korištenje državne imovine?

8. Kako vidite ulogu privatnog sektora u pružanju javnih usluga?

9. Kada i kako ćete provesti reformu tržišta rada u cilju povećanja zaposlenosti, posebno mladih

10. Kako ćete nadograditi kurikulum, odnosno, uspostaviti kvalitetniji sustav obrazovanja i strukovnog obrazovanja u cilju povećanja zapošljivosti?

11. Kada i kako ćete unaprijediti zdravstveni i mirovinski sustav?

12. Kako ćete rješavati problem starenja stanovništva i mogućeg nedostatka radne snage?

13. Kako ćete osigurati energetsku dostupnost, sigurnost i ekološku održivost?

14. Kako ćete poticati znanost i inovacije u funkciji njihovih gospodarskih primjena?

15. Kako ćete povećati kulturu dijaloga, afirmirati izvrsnost i poticati poduzetništvo?

16. Kako ćete povećati korist članstva zemlje u NATO i povećati iskoristivost EU fondova?

.

New Report

Close