HUP: Stanje u domaćem mljekarstvu je alarmantno, Vlada mora hitno pomoći

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2016. u 21:59
Na udaru dampinga/H. Jelavić/PIXSELL

Predlažu Vladi neka pronađe izvore dugoročnog stimuliranja i pomoći mliječnom sektoru.

Zagreb Stanje u proizvodnji i preradi mlijeka je alarmantno zbog cjenovnog dampinga uzorkovanog poremećajima na globalnom tržištu, ali i zatvaranja Rusije za mliječne proizvode iz EU, upozorili su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pozivajući Vladu na reakciju.

"Na hrvatskom tržištu možemo pronaći mlijeko i mliječne proizvode, prije svega polutvrdi sir, po dampinškim cijenama koje na naše tržište dolazi iz zemalja EU i okruženja. U većini slučajeva cijena mlijeka je direktno subvencionirana od domicilne države nizom skrivenih potpora", tvrde iz HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, dodajući da cijene po kojim se ti proizvodi stavljaju na police ne pokrivaju ni domaće troškove proizvodnje.

To domaće proizvođače i prerađivače mlijeka stavlja pod pritisak trgovaca koje spuštaju prodajne cijene na razinu uvoznih da bi ostali konkurentni te vodi do generiranja gubitaka. Pozivaju Vladu da u što kraćem roku pristupi izradi mjera pomoći mliječnom sektoru te joj predlažu "da u okviru nacionalnih sredstava pronađe izvore dugoročnog stimuliranja i pomoći mliječnom sektoru". 

Komentirajte prvi

New Report

Close