HUP protiv povećanja minimalne plaće na 3800 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2016. u 16:03
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Iznos od 3800 kuna je preveliki jer to znači rast plaća od 20 i nešto posto, a pitanje je je li to moguće, rekao je Majetić novinarima dodavši kako se treba sačuvati svako radno mjesto.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić izjavio je u srijedu nakon sastanaka s ministrom rada i mirovinskog sustava Tomislavom Ćorićem da se poslodavci protive prijedlogu sindikata o povećanju minimalne plaće s 3120 kuna na 3800 kuna jer je to preveliki iznos za mogućnosti dijela poslodavaca.

Iznos od 3800 kuna je preveliki jer to znači rast plaća od 20 i nešto posto, a pitanje je je li to moguće, rekao je Majetić novinarima dodavši kako se treba sačuvati svako radno mjesto.

Po procjeni HUP-a, minimalnu plaću prima između 30.000 i 50.000 radnika, a to su uglavnom radnici koji su teško zapošljivi i ne žive u Zagrebu nego u ruralnim predjelima. Zaposleni su u industrijama koje imaju problema i sa sadašnjom minimalnom plaćom, kao što su tekstilna, drvna i metaloprerađivačka industrija.

Moramo pronaći način kako tim industrijama omogućiti da povećaju plaće, a da ne ugrozimo njihovo poslovanje i potaknemo ih na otpuštanje radnika, poručio je Majetić.

"Što da radimo s 5000 žena koje u Zagorju rade za minimalac, hoćete im reći da idu doma ili neka zarađuju tih 3100, 3200 kuna", rekao je Majetić dodajući kako bi rast njihovih plaća povećao troškove poslovanja, za što poslodavac nema prostora.

Prostora za razgovor sa sindikatima ima, kaže Majetić, ali osim porezne reforme poslodavci bi voljeli vidjeti druge konkretne prijedloge na osnovu kojih mogu imati indicije kako će im biti sljedeće godine.

"Bilo bi dobro da znamo što će se dešavati s nekim zakonima koji su važni za investicije u smislu turističkog zemljišta i pomorskog dobra, što će biti sa Zakonom o javnoj nabavi. To su sve stvari koje moramo znati kada računamo što će biti sljedeće godine", ističe glavni direktor HUP-a. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Tržište radne snage mora odrediti minimalnu plaću.

A tko nije zadovoljan može otići van pa da vidi koliko vrijedi njegov rad na tržištu.

U Hrvatskoj svi mogu sa malo kuna otvoriti tvrtku , obrt ili OPG i zarađivati na tržištu.

Pa ne mogu svi biti na Državnim Jaslama kao Platforma 112.

“Platformu 112 čine udruge: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.”

.

predlazem da se drzava odrekne doprinosa za place i da se to isplati radnicima


da'Bog da ti djeca radila za minimalac Majetiću, a i svim tim šup.inama koji daju takvu plaću, kao i ovoj klijentelističkoj vladi…SVI VI MLADI KOJI MOŽETE NAPUSTITE OVU ZEMLJU!!!!

firmu otvoriti, ljude zaposliti, Majetića smjeniti i ljudima poštene plaće(barem 7000 kn neto) plaćati, i sve to vrlo jednostavno i jeftino možete obaviti u HRvatskoj, zašto bježati, odlaziti, konkurencija je poželjna svima, populizam je popularan

New Report

Close