HUP: Proračun bez jasnih mjera za gospodarski oporavak i rast

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2013. u 15:43
Thinkstock

Navode i kako je i Europska komisija procijenila da je osnovni ekonomski problem u Hrvatskoj slab potencijal rasta u iduće dvije godine.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je kako u predloženom proračunu za 2014. i projekcijama za 2015. i 2016. nema jasnih mjera za gospodarski oporavak i rast te kako se u najboljem slučaju s ovakvim proračunskim projekcijama može očekivati gospodarska stagnacija.

"HUP u predloženom proračunu za 2014. godinu s projekcijama za 2015. i 2016. godinu ne vidi jasan i definiran plan mjera za gospodarski oporavak i rast bez kojeg nema ni smanjivanja proračunskog deficita ni boljeg života građana", navodi se u komentaru HUP-a u kojem ističu i kako iz tog razloga HUP ne vidi što će stvoriti i ovakav mali rast koji se planira.

Navode i kako je i Europska komisija procijenila da je osnovni ekonomski problem u Hrvatskoj slab potencijal rasta u iduće dvije godine.

"Nažalost, prema planiranim pokazateljima ni do 2016. ne možemo očekivati smanjivanje previsoke nezaposlenosti jer će BDP i dalje biti ispod 2,5 posto što je nedovoljno", ističu poslodavci.

Dadaju kako se u najboljem slučaju "s ovakvim proračunskim projekcijama može očekivati gospodarska stagnacija".

"Iz ovakvog plana može se zaključiti da nema plana i političke odluke za ozbiljne i temeljite promjene i reforme, jer smo sigurni da bi ozbiljne promjene i reforme u sljedeće dvije-tri godine stvorile veći i ozbiljniji rast od ovoga koji planira Vlada", navode iz HUP-a.

Kad je pak riječ o mogućim novim poreznim promjenama iz HUP-a naglašavaju da učestale promjene porezne politike unose dodatnu nesigurnost i nemir te time uzrokuju izostanak investicija i ulaganja.

Povećanje stopa PDV-a ima negativan "domino" efekt jer znači smanjivanje potrošnje koja za sobom povlači i pad prihoda, zaposlenosti i dobiti u tvrtkama, smatraju u HUP-u.

Mišljenja su i kako u istom smjeru ide i najava podnošenja poreznih prijava na drugi dohodak fizičkih osoba.

I dalje se, ističu, nastavlja politika prevelikog odljeva novca iz privatnog u javni sektor u kojem se potrošnja i dalje u nedovoljnoj mjeri prilagođava raspoloživim sredstvima.

"Strukturne reforme HUP iz predloženog proračuna ne može prepoznati, već samo kratkoročne efekte koji će biti dugoročno loši za gospodarstvo", kazali su u svom komentaru iz HUP-a te poručili kako i ovom prilikom apeliraju na puno snažnije i dublje reforme.

Komentirajte prvi

New Report

Close