HUP-ovci se oglasili o prvoj rundi dobivenoj protiv Linića

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2013. u 13:18
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je danas kako rješenje Ustavnog suda o njihovu prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak, potvrđuje stav HUP-a da se radi o dvojbenom Zakonu.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je danas kako rješenje Ustavnog suda o njihovu prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o porezu na dohodak, potvrđuje stav HUP-a da se radi o dvojbenom Zakonu koji je propisao retroaktivno oporezivanje dividendi ili udjela u dobiti iz zadržane dobiti ostvarene prije stupanja na snagu tog zakona.

Iz HUP-a napominju kako je temeljem njihovog prijedloga, Ustavni sud 3. travnja donio rješenje kojim se privremeno obustavljaju izvršenja svih pojedinačnih akata i radnji Porezne uprave i drugih adresata vezanih uz naplatu poreza na dohodak svim obveznicima koji su taj dohodak ostvarili na temelju dividendi ili udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu koje su isplaćivane nakon stupanja na snagu ovog Zakona, ali su rezultat poslovanja u prijašnjim godinama prije nego što je sporni Zakon stupio na snagu.

Naime, Ustavni sud može do donošenja konačne odluke privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji, ako bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti teške i nepopravljive posljedice, napominju iz HUP-a.

U ovom slučaju sud je zaključio da ovaj zakon "otvara niz ozbiljnih pitanja koja zahtjevaju podrobno ispitivanje u svijetlu temeljnih ustavnih vrednota i zaštićenih ustavnih dobara".

Iz HUP-a također naglašavaju kako se ovom odlukom ne prejudicira konačna odluka Ustavnog suda u ovom predmetu, međutim može biti naznaka smjera u kojem sud razmišlja i svakako potvrđuje stav HUP-a da se radi o dvojbenom Zakonu.

Podsjećaju da su 11. rujna podnijeli Ustavnom sudu Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak s Ustavom RH.

Prema mišljenju poslodavaca, taj zakon, koji je stupio na snagu 1. ožujka prošle godine, nije sukladan s Ustavom u formalnom i materijalnom smislu, a njegovim je donošenjem došlo do povrede instituta zabrane retroaktivnosti, kao i drugih prava i vrednota zajamčenih Ustavom.

Komentirajte prvi

New Report

Close