HUP: Umjesto reformi, povećanje prihoda proračuna na teret građana i gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2015. u 10:17
Davor Majetić, HUP, Foto: Žarko Bašić / Pixsell

“Ponovno se povećavaju prihodi proračuna umjesto da se konačno naprave uštede.”

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u povodu Vladine odluke o povećavanju trošarina u četvrtak je upozorila kako se iznova odustaje od nužnih reformi u cilju smanjenja deficita, a povećavaju prihodi proračuna koji opet padaju na teret građana i gospodarstva.

U komentaru na današnje odluke Vlade, kojima se povećavaju trošarine na naftne derivate te cigarete i duhan, iz HUP-a ističu kako se ponovno povećavaju prihodi proračuna umjesto da se konačno naprave uštede, benzinom se gasi vatru, a poslodavcima se opet povećavaju troškovi poslovanja.

Iz HUP-a upozoravaju na "lakoću kojom se iznova odustaje od nužnih reformi u cilju smanjenja deficita, a povećavaju prihodi proračuna koji opet padaju na teret građana i gospodarstva". Rastom trošarina, ističu, povećat će se cijene goriva, komercijalnog transporta i drugih krajnjih proizvoda za potrošače.

"Poslodavcima se opet povećavaju troškovi poslovanja umjesto da ih se potakne na stvaranje dodane vrijednosti što jedino osigurava pozitivne gospodarske trendove. Benzinom gasimo vatru i nadamo se da ovi potezi nisu najava mjera koje su predstavljene u Bruxellesu", kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Vlada je u četvrtak povećala trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode.

Ministar financija Boris Lalovac naveo je kako će povećanje trošarina na gorivo povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna.

Vlada je povisila i trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, a s povećanjem trošarina na cigarete i duhan prihodi proračuna na godišnjoj bi se razini povećali za oko 150 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close