HUP: Umjesto reformi, povećanje prihoda proračuna na teret građana i gospodarstva

Davor Majetić, HUP, Foto: Žarko Bašić / Pixsell Davor Majetić, HUP, Foto: Žarko Bašić / Pixsell

"Ponovno se povećavaju prihodi proračuna umjesto da se konačno naprave uštede."

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u povodu Vladine odluke o povećavanju trošarina u četvrtak je upozorila kako se iznova odustaje od nužnih reformi u cilju smanjenja deficita, a povećavaju prihodi proračuna koji opet padaju na teret građana i gospodarstva.

U komentaru na današnje odluke Vlade, kojima se povećavaju trošarine na naftne derivate te cigarete i duhan, iz HUP-a ističu kako se ponovno povećavaju prihodi proračuna umjesto da se konačno naprave uštede, benzinom se gasi vatru, a poslodavcima se opet povećavaju troškovi poslovanja.

Iz HUP-a upozoravaju na "lakoću kojom se iznova odustaje od nužnih reformi u cilju smanjenja deficita, a povećavaju prihodi proračuna koji opet padaju na teret građana i gospodarstva". Rastom trošarina, ističu, povećat će se cijene goriva, komercijalnog transporta i drugih krajnjih proizvoda za potrošače.

"Poslodavcima se opet povećavaju troškovi poslovanja umjesto da ih se potakne na stvaranje dodane vrijednosti što jedino osigurava pozitivne gospodarske trendove. Benzinom gasimo vatru i nadamo se da ovi potezi nisu najava mjera koje su predstavljene u Bruxellesu", kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Vlada je u četvrtak povećala trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode.

Ministar financija Boris Lalovac naveo je kako će povećanje trošarina na gorivo povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna.

Vlada je povisila i trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, a s povećanjem trošarina na cigarete i duhan prihodi proračuna na godišnjoj bi se razini povećali za oko 150 milijuna kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve