HUP nositelj projekta UN-a za promicanje DOP-a

Autor: HUP , 28. studeni 2012. u 22:00
HUP i Program Ujedinjenih naroda za razvoj potpisali su sporazum u Zagrebu

Global Compact pokrenut je 2000. godine i danas je najveća takva inicijativa.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je potpisivanjem sporazuma s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) postala glavni nositelj aktivnosti za Hrvatsku i kontakt-točka za UN-ov projekt Global Compact – inicijativu promicanja društveno odgovornog poslovanja (DOP), objavljeno je na zajedničkoj konferenciji za medije HUP-a i UNDP-a 14. studenoga. HUP je formalno preuzeo ulogu tajništva Global Compact mreže u Hrvatskoj. "Suradnja UNDP-a i HUP-a na promociji društveno odgovornog poslovanja je prirodna jer je HUP najrelevantnija i najaktivnija mreža poslodavaca u Hrvatskoj koja od osnutka promovira i potiče najbolje poslovne prakse društveno odgovornog poslovanja u hrvatskom gospodarstvu. U idućem razdoblju ćemo u tom smjeru uložiti još veći napor", rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a.

Razmjena znanja
Global Compact, inicijativa UN-a za uvođenje društveno odgovornog poslovanja, pokrenuta je 2000. godine i danas je najveća takva inicijativa koja predstavlja jedinstveni primjer suradnje poslovnog svijeta i međunarodne zajednice te uz kompanije okuplja i predstavnike akademske zajednice, civilnog društva, vlada, poslovnih udruga te samog UN-a. Okuplja više od 8700 korporativnih dionika iz više od 130 zemalja diljem svijeta. Global Compact je strateška inicijativa koja se temelji na 10 osnovnih načela iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije. Lokalna mreža Global Compacta Hrvatske osnovana je 2007. godine, i danas broji 57 članica, od kojih su njih čak 34 članovi HUP-a. Članstvo u Global Compactu tvrtkama omogućuje uključivanje u globalnu platformu za razmjenu znanja o najboljim poslovnim praksama i standardima. "Na inicijative društveno odgovornog poslovanja često se gleda kao na obične odnose s javnošću, ali misija UN-ove mreže Global Compact zapravo unosi velike promjene. Njezin cilj je potaknuti kompanije da potpuno preusmjere načine svog poslovanja – da s isključive usmjerenosti na profit prijeđu na šire uključivanje u pitanja od društvenog i etičkog značaja te zaštite okoliša", rekla je Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. "Usmjerenost na održivost nije samo prava stvar koju treba činiti – sve je više pokazatelja da je činiti dobro također važno za poslovanje." "Uloga Global Compact inicijative je promovirati najbolje prakse poslovnog svijeta. Želja nam je da promicanjem pozitivnog pristupa društveno odgovornom poslovanju postignemo odmak od svjetonazora koji ove prakse promatra kao trošak poslovanja, a ne ulaganje koje ostvaruje povrat i osigurava konkurentnost na tržištu", izjavio je Žarko Horvat, predsjednik Upravnog odbora Global Compact Hrvatska te napomenuo da kriza ne bi smjela usporiti uvođenje praksi društveno odgovornog poslovanja jer su upravo kriza i nezaposlenost ukazali na to da uspostavljeni odnosi dionika domaćega gospodarstva nisu kvalitetni i da ih treba mijenjati, i to na kvalitetan, održiv i društveno odgovoran način.

Konkurentnost
"Iz iskustva kompanije koju vodim mogu vam reći da je najveći dobitak koji domaći poduzetnici mogu očekivati od učlanjenja u Global Compact zapravo učenje i rad na sebi samima. Global Compact izvještaji pokazuju nam koliko su naše deklarirane vrijednosti društveno odgovornog poslovanja ugrađene u poslovanje i gdje smo u usporedbi s drugima. Jer društveno odgovorno poslovanje ne smije biti samo kompanijska povelja, lijepo napisana u nekom strateškom papiru, već se ono mora doslovno živjeti na svim razinama korporativnog života", izjavio je Ivica Mudrinić. Na konferenciji je istaknuto da jedino tvrtke koje su svojim poslovanjem odgovorne prema društvenoj zajednici, svojim zaposlenicima, korisnicima, dobavljačima i okolišu mogu biti konkurentne u globalnom okruženju te da upravo provedba praksi društveno odgovornog poslovanja domaćim tvrtkama može povećati konkurentnost na zajedničkom tržištu Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close