HUP: Koliko još moramo padati da bi se poslušalo gospodarstvenike?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2014. u 14:51
Davor Majetić Ivica Mudrinić. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Za Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) nove procjene BDP-a potvrđuju da i dalje nema mjera i reformi koje će donijeti pozitivne promjene te se pitaju koliko još kvartala gospodarstvo mora padati da bi se poslušalo gospodarstvenike.

Za Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) nove procjene BDP-a potvrđuju da i dalje nema mjera i reformi koje će donijeti pozitivne promjene te se pitaju koliko još kvartala gospodarstvo mora padati da bi se poslušalo gospodarstvenike.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu pao 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 11. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

"Poslodavci konstantno upozoravaju na nužnost reformi, što svaka nova statistika potvrđuje. Stoga se pitamo koliko još kvartala moramo padati da bi se poslušalo gospodarstvenike?", istaknuli su HUP-u upitani za komentar pada BDP-a.

Dodaju da su svjesni da jedino privatno poduzetništvo može izvući zemlju iz krize. "No, nove procjene BDP-a samo potvrđuju da i dalje nemamo mjere ni reforme koje će donijeti pozitivne promjene", napominju iz HUP-a.

Ističu kako se mora prestati trošiti više nego što se stvara i početi strukturno mijenjati uvjete za poslovanje i investicije, jer samo tada će se stvarati novi poslovi i nova radna mjesta.

"Rigidnost zakona, destimulacija investicija kroz birokratske i pravne nesigurnosti te nedostatak poticaja za poduzetničke pothvate rezultirat će daljnjim padom gospodarstva ukoliko se ne učine potezi koji premašuju populističke interese", smatraju u HUP-u.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zasto bi politicari uopce pitali gospodarstvenike? Oni su beznacajan dio birackog tijela.

U Hrvatskoj se na vlast dolazi glasovima umirovljenika i drzavnih zaposlenika. Njih se pita.

Dakle padat ce se do onog trenutka kada drzava ne bude mogla redovito isplacivati place i mirovine.

Vlada jest užasna, nitko to ne spori, ali vi dragi poslodavci u Hrvatskoj, vi ste posebna priča. Navlačite vodu na svoj mlin čak i tada kad je očigledno da bi potencijalni potez bio štetan po građane Hrvatske, ali vama paše pa bi to trebalo tako…. Ne vidim da ste se raspojasali pa pozapošljavali sve te ljude na burzi…. Ne radi se tu samo o neozbiljnoj poreznoj i pravnoj politici države, vas drage dame i gospodo baš apsolutno boli ona stvar zza boljitak ove zemlje i njezinih građana. Baš nam treba da vam se da sve u šake i da vam se odriješe spone, za 2 godine nalikovali bi na Meksiko.

New Report

Close