HUP ICT udruga predstavila novu organizaciju, vodstvo i smjernice rada za 2014.

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2013. u 12:45
Thinkstock

HUP- ICT Udruga predstavila je smjernice za unaprjeđenje hrvatskog ICT sektora i gospodarstva.

Danas je predstavljena nova organizacija HUP-ove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti kao i program kojim se želi pridonijeti daljnjem razvoju ICT-a u Hrvatskoj.

U vodstvo Udruge HUP-ICT izabrani su predsjednik Adrian Ježina (član uprave tvrtke VIPnet) i dva dopredsjednika: Hrvoje Balen (član Uprave tvrtke Algebra) i  Hrvoje Sagrak (direktor prodaje tvrtke Infodom). Gospodin Ježina je u svom pozdravnom govoru naglasio: „Kao odgovorne tvrtke i pojedinci, radom u Udruzi dat ćemo svoj doprinos u izgradnji konkurentnijeg gospodarstva i društva. Smatramo da imamo sve potrebne reference: znanja, vještine, iskustvo i resurse. Jedina smo strukovna udruga sa statusom socijalnog partnera Vlade, okupljamo najznačajnije predstavnike ICT sektora u Hrvatskoj dok naši članovi zapošljavaju više od 16.000 djelatnika.“

Od osnivanja Udruge kontinuirano se naglašava potreba povećane primjene tehnologije i korištenja poslovnih rješenja i znanja u ukupne poslovne procese jer se time povećava konkurentnost svakog gospodarskog subjekta, bez obzira na njezinu veličinu. Do danas HUP ICT ostaje jedina reprezentativna udruga poslodavaca koja kao HUP-ova granska udruga i socijalni partner ima svoje predstavnike u Gospodarsko socijalnom vijeću (GSV) i svi ostalim relevantnim tijelima i skupinama koje odlučuju o politikama i strateškim smjernicama vezanim uz ICT.

Radi maksimiziranja učinka HUP ICT-a, Unutar Udruge oformljene su posebne radne skupine i definirani ciljevi kako bi predstavnici privatnog sektora svojim stručnim znanjima i iskustvom pridonijeli stvaranju kvalitetnijeg zakonodavnog/institucionalnog i poduzetnički poticajnijeg okruženja za razvoj ICT industrije. „Prema ovogodišnjim podacima objavljenim u sklopu globalnog istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, Hrvatska se po ICT konkurentnosti našla na 51. poziciji od ukupno 144 zemlje. Zbog toga Udruga iznimno važnim drži jačanje dijaloga i suradnje predstavnika gospodarstva i javne vlasti te znanosti i obrazovanja što je ključni uvjet za postizanje jačeg razvoja informatičke i komunikacijske industrije u Hrvatskoj te ujedno i osnova za privlačenje novih investicija. Također, jedan od ciljeva HUP ICT Udruge jest i veća suradnja s državnim tijelima jer je iznimno je važno da se definira potrebna legislativa i pravni okvir za kvalitetnije usmjeravanje ICT industrije.“, naglasio je g. Ježina.

Prema analizi koju je za HUP ICT tijekom studenog 2013. pripremila analitička tvrtka Bisnode, hrvatski ICT sektor (kategorije J61 i J62) obilježava udio od čak 34% dodane vrijednosti u prihodu tvrtki. Gledano samo kroz segment računalnog programiranja, čak i u kriznoj 2012. godini neto izvoz hrvatskih IT tvrtki i broj zaposlenih je rastao. Prihodi iz inozemstva nadmašili su u ovoj kategoriji 1,065 milijardi kuna, dok je broj zaposlenih u segmentu računalnog programiranja veći od 9.300 djelatnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close