HUP i Lalovac na istoj liniji stvaranja kulture plaćanja

Autor: Suzana Varošanec , 09. rujan 2014. u 12:51
Petar Lovrić, HUP/P. Macek/PIXSELL

Tvrtke masovno prelaze na plaćanje PDV-a po naplati.

Za pozdraviti je uvođenje plaćanja PDV-a državi po naplati fakture malim poduzetnicima do 3 milijuna kuna bruto prometa od početka 2015., izjavio je za Poslovni dnevnik Petar Lovrić, predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Potvrdio je da će i njegove tvrtke koje ispunjavaju navedeni uvjet prijeći na novi sustav prema naplaćenoj realizaciji. S time su vezana, kaže, velika očekivanja da će država u lancu postati zanteresiranija da već jednom krene uredno plaćanje, jer će i ona čekati na svoje novce. No, Lovrić smatra da bi Vlada napravila čudo da još dozvoli i višestruke kompnezacije u slučajevima kad je država uzrok neplaćanja. Osim u Zakonu o PDV-u trebalo bi, kaže, obrtnike i male poduzetnike izjednačiti i u drugim zakonskim rješenjima rukovodeći se veličinom subjekta, a ne pravnom osobnošću. Uoči predstojećeg radnog ručka HUP-a s ministrom Lalovcem Lovrić je istaknuo i važnost povjerenja.

"Vjerujemo da je Lalovčeva retorika pozitivna prema poduzetništvu, te gdje god postoji prostor da će biti moguće uskladiti se", kaže on dodajući da se otvara nova stranica suradnje HUP-a s Ministarstvom financija na liniji stvaranja kulture plaćanja. "Postoji jedan razbojnički pristup financiranja vlastitog razvoja s tuđim novcem u dužničko-vjerovničkim odnosima u realnom sektoru, a efikasnim mjerama možemo ga riješiti", zaključuje on dodajući da će još trebati pooštriti i odnose u slučaju nesavjesnog poslovanja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close